22.01.2024 | 18:34
„Аз съм българче“ с украинско знаме се оказа фейк
Подобни паник-лъжи наливат вода в мелницата на умнокрасивите, смята консерваторът Кристиян Шкварек

Истерията, обхванала социалните мрежи, където стотици се възмущават, че стихосбирката на Иван Вазов „Аз съм българче“ е илюстрирана с дете, чийто пуловер наподобява украинското знаме, се оказа буря в чаша вода.

Самият автор на обложката Борис Стоилов признава, че книжката е издадена преди повече от 20 години, когато темата „Украйна“ изобщо не е на дневен ред. И цветовете на детския пуловер не правят никаква препратка към украинското знаме.

Освен бурни реакции на недоволство, фалшивата новина предизвика и призиви за бойкот на издателство „Хермес“, отпечатало стихосбирката. Това принуди издателството да обясни, издателството излязоха с позиция, че „корицата на книгата и художественото й оформление са правени през 2002 година, а книгата се продава вече 22 години с това оформление и всеки опит за обвързването им с настоящи политически събития е неуместен.“

Неотдавна в мрежите се завъртя и друг фейк – че министерството на образованието ще премахва от учебниците Вазовото стихотворение.

Подобни паник-лъжи наливат вода в мелницата на умнокрасивите, които на този фон звучат като глас на разума, смята Кристиян Шкварек, председател на фондация „Консервативно общество“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране