13.01.2016 | 0:01
България купува шест нови двигателя за „МиГ 29“
Сделката се очаква да бъде на приблизителна цена 50 млн. лева

Военният министър Николай Ненчев полетя вчера на „МиГ 29“ с ремонтирани двигатели от авиобаза „Граф Игантиево“. Преди това Ненчев обяви, че до края на месеца ще бъде обявена обществена поръчка за закупуването на шест нови двигателя за „МиГ 29“.

„Правим всичко възможно и планираме да разширим базата и да обновим ВВС, така че да бъдат в състояние сами да охраняват родното небе“, коментира Николай Ненчев. По информация на Медиапул сделката се очаква да бъде на приблизителна цена 50 млн. лева. Идеята е плащанията да бъдат покрити от отпуснатите от Министерския съвет целево 80 млн. лева за Военновъздушните сили.

В „Граф Игнатиево“ беше направена демонстрация и полет на изтребителите с ремонтирани двигатели в Полша в присъствието на премиера Бойко Борисов и посланика на Полша у нас Кшищоф Краевски. Борисов заяви, че държавата ще направи всичко възможно да откупи обратно авиационния завод, в който освен „МиГ“ да се ремонтират и другите видове самолети на въоръжение у нас.

Според него държавата е в напреднала фаза да си откупи обратно завода за ремонт на авиодвигатели „Авионамс“. От думите на Борисов стана ясно, че към края на годината нова ескадрила МиГ-ове ще летят у нас, а в следващите една-две години ще се завършат преговорите за нови изтребители.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране