17.09.2016 | 21:39
България ще плати за „Белене“
Първите 400 млн. евро ще бъдат преведени до края на годината

До края на годината, на няколко транша, България ще плати основната част от задължението си към „Атомстройекспрот“ за произведеното оборудване за АЕЦ „Белене“. Сумата е около 400 млн. евро. Това е потвърдила енергийният министър Теменужка Петкова в Мездра днес.

По-рано днес първият зам.-министър на правосъдието на Русия Сергей Герасимов съобщи, цитиран от ТАСС, че България ще изплати 400 млн. евро на руската компания. Договроката за това е била направена по време на заседанието на българо-руската Междуправителствена комисия, провело се във Варна в петък. В официалното съобщение за срещата, разпространено в петък, не се споменаваше нищо за плащанията за Белене.

Това беше основната тема на дискусията, обясни днес Теменужка Петкова и допълни, че в момента се търсят варианти как да бъдат намерени парите, защото Националната електрическа компания (НЕК), както и нейния принципал – Българският енергиен холдинг (БЕХ), нямат нужните средства. След плащането на основната част ще се търси споразумение и за останалата сума.

В средата на юни Арбитражният съд отсъди България да плати произведеното до момента оборудване за втората ядрена централа у нас. Българската страна съобщи за сумата от 550 млн. евро, докато руската очаква 620 млн. евро. България оспорва размера на лихвите – общо 82 млн. евро. Позицията ни е, че има техническа грешка при определяне на лихвите и при отстраняването й сумата ще намалее. Решението за това обаче трябва да дойде от Арбитражния съд в Женева.

България ще плати по-голямата част от дълга си по АЕЦ „Белене“ до края на годината. Това заяви за ТАСС първият заместник-министър на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов.

„Естествено, тази сума е много голяма за България, но въпреки това ние намерихме варианти за нейното погасяване. Предвижда се дългът да бъде погасен на няколко транша. Първият транш, при това значителна част от този дълг – 400 милиона евро, ще бъде изплатен на Русия до края на годината. Дори се чу по-оптимистичен срок от месец и половина“, зави Герасимов. Той също припомни, че България в момента оспорва лихвата по сумата, която трябва да заплати. „Русия с уважение ще приеме всяко решение на Арбитражния съд“, подчерта Герасимов.

„Убеден съм, че българската страна ще реши въпроса за изплащането на дълга в най-кратки срокове. Този въпрос лично се контролира от министъра на енергетиката Теменужка Петкова“, каза той и добави, че единствената пречка за незабавното изпълняване на това решение е необходимостта да се решат процедурни въпроси – решение и на правителството, и на парламента.

Герасимов заяви, че българската страна е изразила интерес към продължаване на съвместното сътрудничество в областта на ядрената енергетика. „Това засяга не само АЕЦ „Козлодуй“, но и възможното завръщане към проекта „Белене“. Перспективите за сътрудничество са много интересни, но развитието му зависи от погасяването на задълженията по казуса „Белене“, каза той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране