12.05.2015 | 18:50
Български производител на цигари държал 80 % от черния пазар
20 000 лв. инвестиция в марихуана за 6 месеца носи 250 000 лв.

Само един български официален производител на цигари е бълвал към края на 2014 г. близо 80 % от всички незаконни папироси, които са на родния пазар. Общият обем е около 2,8 млрд. къса нередовни цигари, появяващи се на черния пазар по три метода: нелегална продажба на легално произведени БГ цигари, внос от чужбина и т. нар. “мравешка контрабанда” (хора, които пренасят от фрийшоповете на дребно, б. а.).

Главозамайващият възход на въпросния производител е започнал от средата на 2013 г. – дотогава делът му е бил 20-30 процента срещу 70-80 % внос. Това стана ясно на конференция как се финансира организираната престъпност, дело на Центъра за изследване на демокрацията. Бизнесът на въпросната фабрика рязко е “изсветлял”, откакто от началото на т.г. агенция “Митници” и МВР сложиха постове на изходите на българските тютюневи предприятия, похвали се Ваньо Танов.

Зам.-министърът на МВР Филип Гунев сащо се съгласи за “митичния производител, който съм сигурен, че никой няма да назове”.

Танов обаче каза, че пък когато силите се насочат “навътре”, очаква да нарасне вносът през границата и определи, че “си играят на котка и мишка”. Директорът на Агенция “Митници” напомни, че една кутия цигари има себестойност между 20 и 23 евроцента, независимо дали е произведена в чужбина или България. Тютюнът вече е на борсови цени, а дребните разлики се формират единствено от стойността на труда. Всичко друго е акциз и ДДС.

При тази цена може да се сметне за какви нелегални печалби става въпрос. Наши легални фабрики също проявяват голям интерес към изнасяне на производството в страни, които не са еврочленки, което говори многозначително, бе отчетено още на конференцията.

Според ген. Атанас Атанасов от ДСБ общо контрабандата и измамите с ДДС съставляват около 2 – 2,5 % от брутния вътрешен продукт. Парите от сива и черна икономика се наливат в корупционни практики на отговорни държавни служители, а когато веднъж се “пробие” при един чиновник, има практика на повторяемост, казаха специалистите от ЦИД. Това пък създава условия за “отдаване под наем” на вече разработената връзка, което ражда цяла прослойка от посредници и лобисти.

По отношение на чисто черните бизнеси от ЦИД дадоха реален пример с печалбата от оранжерия за марихуана в Пазарджишко. Двама дилъри инвестират общо за семена, ток, вода и оборудване 20 000 лв. На фермера не дават нищо, защото уговорката е той да получи половината от готовата продукция. След 6 месеца грижи получават 50 кг канабис, което им носи нетно 250 000 лв., изчислено при 10 лв. на цигара.

Митичният производител на цигари, за когото говорехте, и той е от Пазарджишко, но и аз няма да го назова, каза генерал Атанасов. Дори в ЕС разследващите органи и прокуратурата рядко се насочват върху финансирането на организираната престъпност – откъде идват парите, за да стартира едно криминално предприятие. Традиционно борбата е срещу хора, стоки и незаконни услуги, а в последните 20-ина години и срещу прането на пари. Целта е да се конфискуват облагите от престъплението, или, както се казва, престъплението да не се отплаща.

Дори и легални пари на легалните бизнесмени и банкови кредити обаче могат да станат първоизточник на свежи средства за стартиране на сива или черна дейност. Участниците в дискусията се съгласиха, че тепърва ще трябва да се подготвят хора с нужните познания и експертиза, както и да се търсят бели петна в законодателството, за да се поведе тази борба.

Ударят ли се средствата за нелегален бизнес, това ще има и антикорупционен ефект, отчетоха участниците в конференцията. В нея участваха още омбудсманът Константин Пенчев, хора от ГДБОП, НАП, митниците и др.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране