21.04.2024 | 18:32
Бандата на Паскал плащала по 1 млн. евро подкупи всеки месец
Стефан Димитров подарил на Петя Банкова чанта "Прада" за 8 бона

Седмици след акцията по задържането на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова и контрабандистите Марин и Стефан Димитрови – Ярите, стана ясно, че групировката на контрабандния бос Никола Николов-Паскал е плащала на мастити полицейски служители и митнически шефове подкупи в размер на поне 1 милион евро всеки месец, за да минават безпрепятствено през българските граници тирове с цигари, горива и други високоакцизни стоки, твърди столичен седмичник.

Главният секретар на МВР Живко Коцев също лъсна в корупционната афера като главно действащо лице. За да избегне ареста си обаче, той предпочете да стане анонимен свидетел срещу Паскал и бандата му. Припомняме, че той бе уволнен скоропостижно от служебния премиер Димитър Главчев, след като в медиите изтекоха негови снимки с контрабандистите. В четвъртък на него му бяха повдигнати и обвинения за участието в престъпната група на Паскал.

Запознати с разследването на ДАНС за корупция по високите етажи на МВР и митниците и покровителство на контрабандни схеми твърдят, че първите данни за плащане на подкупи постъпили още през юни 2022 г. Тогава била засечена среща в София между Стефан Димитров – Малката Яра, племенник на бившия митничар от Свиленград Георги Радев – Вечния, който носи името и фамилията на чичо си, и тогавашния директор на Национална полиция Венцислав Кирчев.

Твърди се, че срещата е била договорена с посредничеството на Бойко Рашков и че след нея Кирчев си тръгнал с 250 000 евро в джобовете и с поет ангажимент да бъде осигуряван коридор през най-големите гранични пунктове в страната за нелегален внос и износ на високоакцизни стоки. Месец след проведената среща обаче Кирчев, който е бивш директор на Областната дирекция на МВР в Хасково, е освободен от поста си от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, а мястото му е заето от Атанас Илков.

Любопитен детайл е, че докато Демерджиев е служебен вътрешен министър, ДАНС преустановява разследването за контрабанда и участието на висши полицаи и митничари в покровителството на каналите на Паскал по границите.

Към държавните служители ежемесечно се насочвали подкупи в общ размер от 1 милион евро.

Разследването е подновено в края на 2023 г., когато в службите за сигурност постъпват данни, че Никола Николов-Паскал, ковчежникът му Георги Радев – Вечния и баща и син Димитрови са създали нов контрабанден канал за внос на нелегални цигари от Турция.

Според оперативни данни групата на Паскал отваря две нелегални фабрики за папироси в Одрин. Цигарите, произведени в Турция, се прекарвали основно към Гърция, като всяка седмица се изкарвали поне по 5 тира с безакцизни папироси. Цигарите влизали в България от Турция, а после преминавали през българо-гръцката граница, скрити под кутии със замразени тестени изделия.

Според шефа на ДАНС Пламен Тончев, който беше изслушан в парламентарна комисия в началото на седмицата, основната роля на арестуваните Марин Димитров – Ярата и сина му Стефан Димитров била да осъществяват контакт с хора на висши публични длъжности с цел осигуряване на протекция. В замяна лицата от държавните структури получавали възнаграждения или им било осигурявано кариерно израстване. Според думите на Пламен Тончев арестуваната шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова и Живко Коцев са получавали „дарове и облаги“ на паркинга на парламента от Стефан Димитров – Малката Яра.

Тончев съобщи и че до месец април 2023 г. Петя Банкова е била служител на ДАНС и не е имала официален достъп до информация, касаеща дейността на Агенция „Митници“. След като става шефка на митниците обаче е установено, че Банкова е поддържала доверителни отношения с контрабандиста Стефан Димитров.  Публично известно е например, че за миналата Коледа тя получава скъп подарък от него – чанта от последната колекция на италианската модна къща „Прада” за 3800 евро (над 7500 лева), с която Банкова даже идва няколко пъти на работа, но после се усеща, че луксозната вещ „боде очи” и я скрива.

Смята се, че плащанията на подкупите са били одобрявани от Никола Николов-Паскал.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране