11.06.2016 | 0:32
Барозу натискал Борисов да се отказва от Бокова
Жан-Клод Юнкер обсъждал с Кристалина Георгиева възможността тя да бъде кандидатура за ООН

Бившият шеф на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е поискал Бойко Борисов да смени кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, съобщи сайтът „Юроактив“. Във вторник Барозу е бил на посещение у нас и тогава лобирал Кристалина Георгиева да бъде другият кандидат. За разлика от друг път сега медиите изобщо не получиха информация за подобна среща на премиера.

Говорителката на ЕК Мина Андреева вчера потвърди, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и Георгиева „са обсъдили възможността такъв въпрос да изникне“.

Редакторът на сайта Георги Готев твърди, че бившият евродепутат Марио Давид и Барозу играят двойна игра с цел да провалят кандидатурата на Ирина Бокова в полза на сънародника си Антонио Гутериш.

„Въпреки че България има официална кандидатура за поста генерален секретар на ООН в лицето на Ирина Бокова, Кристалина Георгиева продължава опитите да преобърне решението и да получи номинацията. Кампанията на Георгиева продължава с пълна сила“, обяви журналистът Георги Готев пред сайта „Гласове“. По думите му на 9 юни Георгиева е била на срещата на билдербергите в Дрезден, където бившият шеф на комисията Жозе Мануел Барозу се е опитвал да я позиционира като наследник на Бан Ки-мун (сегашният председател на ООН). „Георгиева изобщо не се интересува от поста президент на България“, коментира Готев.

Той говори за възможност трета страна да номинира Георгиева за генерален секретар на организацията. „Няма такъв прецедент, но не би било незаконно, ако трета страна номинира Георгиева. Споменава се името на Албания. Аз обаче не виждам как Русия ще подкрепи кандидат на Албания. Ходил съм в Тирана, там американското знаме се вижда по-често от албанското“, разкрива Готев.

Журналистът разполагал с информация, че правителството на САЩ не иска Кристалина Георгиева. По думите му британска частна фирма, наета от правителството на САЩ, разследва миналото на Георгиева. Според него кръгът Билдерберг лансира българския еврокомисар за шеф на ООН. „Георгиева няма шанс. Въпросът тогава е какво целят хората на Сорос, кресливата неоконсервативна прослойка в ЕНП, билдербергите? Те целят да провалят шанса на Бокова. Те не искат българка начело на ООН. Но няма да им се получи играта“, заключва журналистът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране