29.04.2023 | 23:13
БДЖ прибира 50 ст. „такса“ запазено място във влака
Хитрата практика тихомълком въведена от Великден до Гергьовден

Хитър начин за по-големи приходи измислиха от БДЖ. Всички билети, купувани от централната жп гара в столицата, вече са със задължително запазено място в трена, пише „България Днес“.

Мярката е до 8 май заради празничните дни – от Великден, през Рамазан Байрам до Гергьовден, и е за традиционно най-пълнещите се влакове по разписанието. Без значение дали железницата е препълнена, или има десетки свободни места за сядане както в първа, така и във втора класа, служителите на гишетата ни продават и запазено място на цена от 50 стотинки.

Въпреки че между Великден и Гергьовден има почти цял месец разстояние, мярката важи за този период. Макар всеки ден много места да остават празни и влаковете не могат да се напълнят дори и със значително по-малката бройка вагони, запазените места си остават задължителни.

Наред с това проблемите в железниците не стихват. Закъсненията на влакове буквално са всекидневно, а сайтът на БДЖ бълва постоянно информация за нарушенията на разписанието, понякога с по 2-3 часа, показа още проверка на „България Днес“. Само за справка – в неделя късно вечерта международния бърз влак Горна Оряховица – Димитровград отбелязва закъснение от 165 минути, което успява да стопи в движение до 130 минути. А по същото време бързият влак от Бургас до София, тръгващ в 15:20 ч. от морския град, регистрира „едва“ 100 минути закъснение.

Проблем има в Искърското дефиле заради ремонт на жп гарата в Своге. Нерядко се налага пътнически и дори бързи влакове да престояват солидно време по други гари, за да могат насрещните тренове да преминат. Проблемът удря най-вече работниците, които сутрин отиват на работа с влака в столицата, а в късния следобед се прибират.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране