06.08.2015 | 0:03
БЕХ раздал 2.1 млрд. лв. кредити на дъщерните си дружества, те не могат да ги връщат
С 1 млрд. лева е задлъжнял самият БЕХ по облигационния заем, който предостави на НЕК

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е дал заеми от 2,1 млрд. лева на дъщерните си компании, сред които и „Топлофикация София“. Това показва отчетът на дружеството за първите шест месеца на годината, публикуван на сайта на Министерство на финансите.

Кредитирането от страна на БЕХ, според отчета, нараства с почти 200 млн. лв., в сравнение с първото полугодие на 2014 г. В същото време дружествата в структурата на холдинга явно изпитват все по-големи затруднения, тъй като бавят плащанията си. Общо дъщерните фирми на БЕХ дължат 1,6 млрд. лева на компанията-майка. От тях 1,53 млн. лева са под формата на кредити, 59 млн. лева са неизплатени дивиденти и 1,18 млн. лева – за консултантски услуги.

Отделно „Топлофикация София“ дължи на енергийния холдинг 479 млн. лева. През първите шест месеца на тази година БЕХ е поел нов дълг на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ от 78,5 млн. лева. Най-сериозният дълг на самия държавен енергиен холдинг пък е свързан с близо 1 млрд. лева облигационен заем, който предостави на дъщерното си дружество НЕК.

Печелившите компании в БЕХ

Най-печелившите дружества в групата на БЕХ и тази година остават АЕЦ „Козлодуй“ и „Булгартрансгаз“. Компаниите завършват полугодието на печалба от съответно 67,3 млн. лв. и 54,2 млн. лв. Отделно дружествата са изплатили и близо 90 млн. лв. дивидент на БЕХ. Добрият резултат на ядрената централа идва от увеличен износ на ток, като той достига 50% от производството на АЕЦ.

Губещите са повече

БЕХ е отпуснал  35 млн. лева на дъщерните си „Мини Марица изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“, тъй като шестмесечието е било „изключително трудно“ за тях. Според отчета на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ компанията няма добра преспектива заради изключването й от регулирания пазар на ток. От централата изтъкват, че не могат да реализират производството си както на свободен пазар, така и при търговете за студен резерв на електроенергия. Заради липса на средства тецът е учредил залог в полза на БЕХ върху оборудване на стойност 144,5 млн. лв.

„КонтурГлобал Марица изток 3“ и „АES Гълъбово“, държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ и свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ „Брикел“ дължат стотици милиони за въглища на „Мини Марица изток“, става ясно от отчета. Американските централи дължат 245,5 млн. лв., от които 212,2 млн. лв. са просрочени. ТЕЦ „Марица изток 2“ виси с 41,6 млн. лв, от които 37,7 млн. са просрочени, ТЕЦ „Брикел“ – 50 млн. лв., като 48 млн. са просрочени.

В същото време НЕК има над 700 млн. лева дългове към двете американски централи. Националната електрическа компания (НЕК) приключва първото полугодие на 2015 г. със загуба от 176 785 хил.лв. Отрицателният финансов резултат е формиран изцяло през второто тримесечие, се казва в отчета на компанията, като се отбелязва, че това се дължи на увеличението на зелената енергия, на фона на спада на потреблението от крайните снабдители.

„Булгаргаз“ също отчита загуба, макар и сравнително по-малка – от 34,4 млн. лв. през първите шест месеца от годината. Според отчета, то е загубило 21 млн. лв. само от по-ниската продажна цена на газа, определена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), от тази, по която е купувала горивото. Вносът на природен газ от Русия е достигнал 95,4% от цялото потребление (за 2014 г. е 88,22%), като местният добив е намалял до 3,51 на сто, при 4,6% година по-рано. Останалият обем до 100% е от хранилището в Чирен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране