28.04.2015 | 8:13
Битата Никол приета с 40 градуса температура
Когато не плачело, бебето пъшкало и стенело

Битото от акушерка бебе Никол било прието в болница „Токуда” с 40 градуса температура и в изключително тежко състояние. Това съобщи вчера екипът на лечебното заведение, който първи е започнал работа с новороденото.

„Към момента детето е със стабилни показатели, храни се само и има подобрение на рефлексите”, каза доктор Радка Масларска, която завежда отделението по неонатология. По думите й обаче е рано да се каже какви дългосрочни поражения може да има тежката черепно-мозъчна травма, нанесена от акушерката Емилия Ковачева в нощта на 18 април.

Според разпространен запис жената удряла с бутилка и юмрукглавичката на детето, защото я изнервяло с плача си. В момента Ковачева е задържана за постоянно в ареста по обвинение за нанесена тежка телесна повреда на новородената Никол.  Лекуващият екип планира до края на седмицата пеленачето да бъде подложено на ядреномагнитен резонанс, за да се изследва централната му нервна система.

Едва тогава ще има по-ясна прогноза за бъдещото състояние на детето.Неонатолозите вчера разказаха за деня, в който започнали работа с Никол. Сигналът при тях постъпил малко след 19,30 часа на 18 април. Обадили им се колеги от „Софиямед”, които им обяснили, че при тях има бебе с тежка анемия. Лекарите казали, че правили кръвопреливане, но не се забелязвало никакво подобрение в състоянието. Само половин час по-късно Никол вече била транспортирана в „Токуда” със специална линейка. Лекарите забелязали, че детето е неспокойно, плачело силно и било много пребледнялоОсвен това отказвало да се храни. Лекуващият екип наблюдавал затруднено дишане, а когато не плачела, Никол пъшкала и стенела.

С първия преглед се заела д-р Мария Калайджиева. Тя забелязала, че главичката на момиченцето е силно подута. При опита да я опипа обаче Никола започвала да плаче силно. Това се повтаряло при всеки опит за допир. За това й дали обезболяващи. След като медикаментите подействали, д-р Калайджиева установила счупване на костите на черепа. Фрактурата била в дясната част на костта. Имала и отток на меките мозъчни тъкани, както и други усложнения.

Завеждащата отделението по неонатология д-р Масларска обясни, че на 21 април екипът отишъл при началника на болницата и обявил, че имат бебе в тежко състояние, за което няма медицински причини или иначе казано – някой го е пребил. Незабавно по протокол била свикана лекарска комисия, пред която е представен случаят и всички единодушно решили да сезират МВР и Държавната агенция за закрила на детето.

Според началника на болницата д-р Явор Дренски случилото се е грозно деяние. Той допусна, че акушерката е станала жертва на латентно психическо състояние, което се отключва при силен стрес.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране