14.08.2017 | 17:48
Бивш американски губернатор: Случаят „Цветан Василев“ е мрачен пример за номинална демокрация
България продължава редовно да бъде определяна като най-корумпираната страна в ЕС

Бившият губернатор на американския щат Ню Мексико и представител на Съединените щати в ООН Бил Ричардсън активно се ангажира със случая „Цветан Василев“ чрез организацията си The Richardson Center. В обръщение, публикувано на нейния сайт, той призова за намеса на американското правителство, разглеждайки казуса през призмата на закона „Магнитски“.

Организирани от държавата практики на преследване на политически опоненти се прилагат в страни с широко разпространена корупция – особено такива като България, която исторически е била в руската сфера на влияние и в която има напрежение между икономическата зависимост и дълготрайните политически връзки с Русия и високо оценяваното членство в НАТО и ЕС. България продължава редовно да бъде определяна като най-корумпираната страна в ЕС и ежегодно бива порицавана заради срамното състояние на човешките права и влошаващата се икономическа и политическа свобода. Също като в Русия, българските институции са подчинени на защитата на доминиращи и безотчетни финансови и политически интереси.

Случаят с Цветан Василев представя мрачен портрет на автократичните управляващи в номинална демокрация, обхваната от всепроникваща корупция и доминирана от българската мафия, систематично злоупотребяваща с органите на властта още от падането на комунизма. Василев е изтъкнат лидер в бизнеса и силно влиятелна фигура в България, но през последните години бе изправен пред невиждани изпитания, които започнаха, когато през 2013-2014 година обяви подкрепата си за една антикорупционна партия. Атаката срещу него бе засилена, когато отказа да изпълни незаконните искания на един политически гангстер, и достигна апогея си, когато той на висок глас протестира срещу незаконното овладяване на банката му и принудителното ликвидиране на активите му.

Отмъстителни политически лидери в синхрон с предприемачи, които манипулират медиите и контролират съдилищата, изпълниха класическа схема за корпоративен рейд в съветски стил с цел да го накарат окончателно да замлъкне, но със съмнителен успех. Гласът на Василев продължава да се издига от Сърбия, където той и съпругата му търсят убежище. Междувременно българските власти са твърдо решени да постигнат екстрадирането му и по този начин да завършат финансовото и персонално унищожаване на един влиятелен опонент на корупцията и ръководените от държавата машинации в България.

Като антикорупционен критик на българския режим, който е бил подложен на преследване, почиващо на изфабрикувани обвинения, Василев е ярък пример за беззаконията, изброявани в т.нар. закон „Магнитски“. Центърът Ричардсън с гордост застава на страната на Цветан Василев в борбата му за справедливост срещу онзи тип корупционна репресия, срещу която центърът и аз лично се борим през цялата ми дипломатическа кариера.

Уверен съм, че фактите около преследването на Василев, както и редицата простъпки от страна на българските официални лица, трябва да предизвикат интереса на властите в Съединените щати. Президентът Джон Кенеди ни учеше, че дори един индивид да е подложен на гнет, никой не може да се смята свободен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране