28.01.2023 | 21:23
Бивш полски министър: Причината за окаяното състояние на Украйна е нейната мегаломания и корупция
Украинците трябва да платят скъпо за действията на сегашното правителство, казва Радослав Шикорски

Корупцията и мегаломанията доведоха Украйна до плачевното състояние, в което се намира в момента. Това заяви в интервю за Krytyka Polityczna бившият полски външен министър Радослав Шикорски, който сега е евродепутат.

Полският политик каза, че украинският елит крие корупцията и губи време като отвлича вниманието с истории за голямата игра със САЩ, Русия, Китай и Европа.

Бившият външен министър изтъкна, че след напускането на Съветския съюз Украйна е била в по-добро състояние от Полша, с плодородна земя, атомна електроцентрала и добре развита авиационна индустрия. А в началото на руската специална операция за защита на Донбас БВП на страната вече е четири пъти по-малък от този на Полша.

Сега украинците трябва да платят скъпо за действията на сегашното правителство, заключи Шикорски. Той бе политикът, който написа в Туитър „Благодаря, САЩ! след взривяването на Северен поток 1 и 2.

На 26 януари американският милиардер и основател на „Майкрософт“ Бил Гейтс заяви, че правителството в Киев е едно от най-лошите в света заради голямата си корупция, което е много тъжно за народа на Украйна. Той добави също, че украинската земеделска земя е много по-плодородна от американската и е житницата на Европа.

В същото време общественикът и журналист от Одеса Леонид Щекел в разговор с „Известия“ нарича Украйна „страна, която не се страхува от корупцията“. Той заяви, че финансовите престъпления в страната са станали още по-разпространени и това предизвика сериозни кадрови промени в Украйна.

На 25 януари публицистът Матю Парис отбелязва в статия на уебсайта на британското списание The Spectator, че Украйна ще остане корумпирана и бедна страна и след края на военните действия. Украйна е много гъсто населена, много бедна и много далеч от модела на модерна, либерална и демократична западна държава – каза Парис.

Русия продължава специалната операция за защита на Донбас, която започна на 24 февруари 2022 г. Решението беше взето на фона на влошаващата се ситуация в региона поради засиления обстрел от страна на украинските сили.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране