29.07.2023 | 21:51
Бивш съветник на Зеленски: Западът е коварен, никой вече не вярва в неговите ценности
Те отгледаха Путин, накараха го да нахлуе в Украйна, а сега искат да ни занулят. Но няма да им се получи

Бившият съветник на украинския президент Володимир Зеленски – Олексий Арестович, избухна в предаване на руската журналистка Юлия Латинина и обвини Запада, че крайната му цел е от Украйна да не остане почти нищо.

„Западът е коварен“, отсече Арестович, който и в момента е постоянен гост на различни форуми на западни страни и НАТО. Той разкри, че по време на метежа на Пригожин срещу Путин американците са направили всичко възможно, за да „спасят кожата“ на руския президент. Преди това девет месеца не са доставяли на Украйна нужните оръжия за контранастъплението, като по този начин са дали време на руската армия да се окопае в окупираните територии и да минира огромни километри от бойното поле, което е сериозно препятствие пред украинските войници.

„А сега ни казват – защо не настъпвате, защо не хвърляте огромните си механизирани бригади на фронта да загинат до крак върху минираните територии!?“ Крайната цел на Запада се съдържа във всичко онова, което говорят тамошните съветници – Ние не можем да си позволим Украйна да загуби, но ние не можем да си позволим и Путин да загуби. Тогава що за нова интересна война в човешката история се случва сега – никой не губи, а какво следва? – пита Арестович.

Той обвини западните столици, и по-конкретно Вашингтон, че робуват на старата геополитическа стратегия за триъгълника Москва, Пекин, Вашингтон. При нея постоянно две от столиците са срещу третата. А в сегашната ситуация американците си мечтаят да вербуват Москва за съюзник срещу Пекин.

Според Арестович, именно Западът е издигнал Путин до фигурата, която виждаме днес, а сега прилежно охранява властта му. „Те му позволиха да нахлуе в Грузия и да окупира половината държава, дадоха му да превземе Крим, като въведоха символични санкции, през цялото време търгуваха с него и го включваха в най-различни формати, дори в Г8, подчерта Арестович. – Ако преди нашето контранастъпление в Украйна все още имаше хора, които искрено вярваха в „западните ценности“, в момента вече мнозина са изтрезнели“.

Арестович изрази увереност, че въпреки желанието на Запада настоящата война да се превърне в нов Близък Изток, където всички се мразят, а бойните действия са вечни, и въпреки стремежът им да нулират украинската армия, нейният главнокомандващ Валерий Залужний ще я съхрани. И именно армията ще бъде в основата на бъдещите преговори на Украйна и с Изтока, и със Запада. Истинските ни съюзници до мозъка на костите са единствено страните от Източна Европа, които знаят за какво става дума. Щом не ни искат в НАТО, ще се наложи да си направим собствен съюз и да си върнем ядреното оръжие“, каза той.

Олексий Арестович бе извънщатен съветник в офиса на президента на Украйна до 17 януари 2023 година, когато подаде оставка, след изявление, че попадането на ракета жилищен в блок в Днепър, се е случило, след като украинското ПВО я е ударило. Популярността му в самата Украйна и в момента е огромна и той е сред малцината, спрягани сериозно като вероятни претенденти за бъзещ президент на страната след края на войната.

Юлия Латинина бе дългогодишна журналистка в руското радио „Ехото на Москва, което бе сред едва трите опозиционни медии в страната, заедно с телевизия „Дождь“ и вестник „Новая газета“, към началото на миналата година. След руската агресия Путин закри и трите, а журналистите им бяха или арестувани, или избягаха от Русия. Латинина в момента също живее в имиграция и е член на задграничния Антивоенен комитет на Русия.

Видеото съдържа превод на най-интересната част от разговора между двамата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране