23.01.2015 | 11:40
Бивш служител на ДФ „Земеделие” е в ареста за рекет на фермери
Добричлията е отговарял за прибирането на 6 рушвета за 14 000 лв.

Образувано е наказателно дело за рекет срещу длъжностни лица от Добрич и Варна, които заемат висока длъжност в държавната администрация, съобщи окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов.

Те са служителии в структурите на Министерството на земеделието, които се занимават с контролна дейност относно усвояването на пари от Европейския съюз, посочи той. И допълни, че наказателният процес срещу тях се води в София.

Става въпрос за служители с контролни функции, които имат правомощия да съставят актове, посочи още Николов. Той потвърди, че става въпрос за случая, при който бяха арестувани в края на миналата година две служителки от ДФ „Земеделие” във Варна и бивш служител на фонда от Добрич за изнудване на земеделски производители.

Припомняме, че задържането стана след сигнал за изнудван арендатор. По-късно бяха открити и други изнудвани негови колеги.  На 19 ноември миналата година 36-годишната Йорданка Георгиева – старши експерт от регионалния инспекторат на ДФ „Земеделие“ във Варна, колежката й Надя Вълчева-Манчева и бившият служител в ДФ „Земеделие“-Добрич Георги Герджиков бяха арестувани при акция на ДАНС по досъдебно производство за прибиране на подкупи от фермери, образувано от Софийската градска прокуратура.

Георгиева е била мозъкът на престъпната схема. Добричлията е отговарял за прибирането на 6 рушвета за 14 000 лв., част от които бяха открити белязани у него при ареста. 37-годишният мъж е привлечен като обвиняем в качеството му на помагач на служителките от ДФ“Земеделие“.

При задържането на Георги в чантата му били намерени и иззети част от парите, предадени от изнудваните земеделци. От дома му органите на реда иззели писмени документи и бележки, които съдържат доказателства за престъпната дейност, извършена в съучастие с другите две обвиняеми. Той намирал, манипулирал и мотивирал земеделците към даване на подкуп, за да не бъдат проверявани от служителките на ДФ“Земеделие“. Установено било, че се е представял като длъжностно лице, каквото не е, представял се е под друго име и използвал стара служебна карта от предишната си месторабота.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране