04.05.2024 | 15:06
Благодатният огън се спусна в храма над Божи гроб в Йерусалим (видео)
Огънят бе измолен от Йерусалимският Патриарх Теофил III

Благодатният огън слезе в Йерусалим в църквата на Божи гроб. Това явление се случва всяка година на Велика събота, предшестваща големия християнски празник – Възкресение Христово (Великден).

Благодатният огън слезе в Кувуклията – параклис в центъра на църквата Възкресение Христово, в която се намира пещерата на Гроба Господен.  Огънят бе измолен от Йерусалимският Патриарх Теофил III.

Вярващи от цял свят се събраха около църквата Възкресение Христово, в Стария град на Йерусалим, където се случи чудото. Поклонниците оживиха улиците в Йерусалим, които през последната половин година са необичайно тихи заради войната между Израел и “Хамас“. Заради ситуацията в Израел Светият синод в България реши тази година да не се праща делегация до Израел и до светия град Йерусалим, която да пренесе Благодатния огън в България.

Благодатният огън от Йерусалим ще пристигне тази вечер в Русе от Румъния. 

Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово, вярващите го смятат за светилище. Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин.
Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени, припомня БНР.
По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.
Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.
Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с “Христос Воскресе“!
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране