06.05.2015 | 9:49
Бой между протестиращи и полиция в Скопие
Най-малко 19 души са ранени по време на демонстрацията срещу кабинета на Груевски

Най-малко 19 души са ранени по време на протестната демонстрация снощи в Скопие. Македонската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне събралите се пред сградата на правителството хора. Протестиращите поискаха оставката на премиера Никола Груевски, заради обвинения от страна на опозицията, че е прикрил убиеца на Мартин Нешковски, пребит от полицията по време на следизборните празненства през 2011 година.

Според местните медии демонстрантите са били между 2000 и 3000 души. Те скандираха „Убийци, убийци“, подпалиха контейнери за смет и хвърляха камъни по полицаите, охраняващи сградата. Безредиците продължиха близо два часа, след което полицаите, в пълно бойно снаряжение, успяха да разпръснат тълпата, използвайки сълзотворен газ и водни оръдия.

Консервативният премиер Груевски, който е на власт от близо 10 г., от няколко месеца е в остър конфликт със социалдемократическия опозиционен лидер Зоран Заев, който огласи поредица от аудиозаписи, уличаващи министър-председателя и висши политици от неговия кръг в корупция и злоупотреба с властта. Този конфликт се превърна в сериозна заплаха са крехката македонска демокрация.

При поредното си разкритие Заев огласи вчера десетина аудиозаписа, в които лица, за които се предполага, че са премиерът Груевски, ръководителят на разузнаването, министърът на вътрешните работи и други официални представители, обсъждат как да прикрият смъртта на Мартин Нешковски.

21-годишният младеж беше поддръжник на управляващата партия, който празнува изборната победа на Груевски на централния площад в Скопие. Той поиска да се качи непоканен на трибуната, заради което бе пребит до смърт. Член на специалните полицейски сили, отговарящи за сигурността на премиера, беше признат за виновен и осъден на 14 години затвор за смъртта на младежа.

Заев обвинява Груевски, че е подслушвал нелегално 20 000 македонци. Той казва, че е получил от неназовани лица записите, които оповестява периодично. Груевски обаче твърди, че записите са били направени от чуждестранни шпиони и обвинява Заев в заговор за преврат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране