16.11.2023 | 19:08
Бой, ранени и арестувани на протеста срещу Боби Перуката
Жандармерията разгони с водно оръдие провокатори и се стигна до уличен ад

Жандармерията прибегна до употреба на водно оръдие, след като провокатори от протеста срещу БФС в центъра на София започнаха да обстрелват органите на реда с димки, бомбички и сигнални ракети. След неколкократни предупреждения от полицията за прекратяване на агресивното поведение от страна на демонстрантите те бяха разгонени с водна струя.

Драматичната ситуация се разигра на ул. „Ген. Гурко“, където бяха съсредоточени предимно запалянковци със сини шалчета. Вследствие на полицейските действия настанаха масови безредици, ескалирали в разрушаване на имущество на случаен принцип, палене на огньове и обръщане на паркирали коли. Един автомобил бе опожарен и изгоря напълно. Същото се случи и с полицейски бус. Потрошени са витрини на магазини.

Има и много ранени, включително жандармеристи, но засега няма информация за тежки травми. Редица участници в протеста седят по тротоарите с окървавени глави. Пристигнаха много екипи на Спешна помощ, които се грижат за пострадалите на място. Арестувани са поне 30 души.

Близо 10 000 футболни запалянковци се стекоха около Националния стадион „Васил Левски“, за да протестират срещу ръководството на БФС начело с президента Борислав Михайлов. В резултат на това в пиковите часове центърът на София беше практически блокиран за автомобилно движение. За опазване на реда се грижат над 1600 служители на СДВР, ангажирани с охрана на организирания протест.

Най-много са привържениците на „ЦСКА-София“, които започнаха да се събират на клубния стадион „Българска армия“ още около 16:00 ч. Малко преди 17:30 под сериозен полицейски ескорт те се насочиха към Орлов мост, където блокираха кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ с бул. „Цариградско шосе“.

Откъм бул. „Драган Цанков“ пък са ситуирани организираните фенове на „Левски“, които също скандират срещу някогашната клубна легенда, понастоящем шеф на българския футбол. Третият лъч от демонстранти е концентриран на ул. „Ген. Гурко“, където също се виждат най-вече сини шалчета. Към тази част от протеста се присъединиха и десетина фенове с шалчета на унгарския национален отбор, които са пристигнали в София, въпреки че мачът между двете страни ще се играе при закрити врата.

Именно евроквалификацията между България и Унгария от пресявките за Евро 2024 стана катализатор на масовото недоволство срещу Михайлов и сие, след като БФС сътвори истински цирк с организацията на двубоя. От централата в „Бояна“ първо поискаха да преместят мача извън столицата, а след безуспешни опити да го проведат в Пловдив и Кърджали, върнаха двубоя в София, но пред празни трибуни – според официалната версия по настояване на УЕФА. А според публичната тайна – заради страх от протести.

Най-голямото полицейско присъствие е концентрирано пред централния вход на ст. „Васил Левски“. От съображения за сигурност именно там бе докаран камионът на жандармерията с водно оръдие. По-късно дойде и втори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране