02.12.2016 | 20:54
Бойко Борисов карал джипове за шейхове заради международното положение
Зам.-министър на земеделието защити абсурдната сделка и предложи държавните стопанства да купят и 28 бронирани лимузини

Трите луксозни коли „Тойота Секвоя“ , купени от държавните горски стопанства преди година, за да возят шейхове, дошли на лов, тихомълком са били прехвърлени на Националната служба за охрана (НСО), за да се возят управляващите, разкри bTV. Премиерът Борисов лично е управлявал един от тях. С тях са посрещани премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, на Унгария Викор Орбан, както и вътрешните министри на Австрия и Унгария, използвани са за обиколките по границата и бежанските центрове, съобщи правителствената пресслужба. Някои от луксозните коли дори не са стигнали до гаражите на ловните стопанства – поръчката за доставката е приключила на 9 декември м.г., а на 29 декември автомобилът, в който се вози премиерът, вече е бил в гаража на НСО.

Часове след като скандалът гръмна, Борисов театрално обяви, че се отказва от автомобилите и изнесе гневна тирада на журналистите, че му държат сметка. Точно както когато в края на предишния си мандат беше хванат, че правителството и частни лица летят без основание за сметка на данъкоплатците със самолети на Авиоотряд 28 и на военните, и сега премиерът се изкара жертва. Той обяви, че ще стане пушечно месо на международни терористи, „защото имам произнесени няколко смъртни присъди“. Ловните лимузини не са бронирани. Той мелодраматично заяви, че ако стане пак премиер, ще си поръча бронирана „Лада Нива“ лично от руския президент Владимир Путин. Премиерът, впрочем, има „Лада Нива“ и с нея преди 2 години лично закара журналисти от Банкя до Клисурския манастир. Той изкара, че едва ли не заради това, че е возел Камерън и Орбан в луксозни тойоти, получил от ЕК 160 млн. евро.

Автомобилите бяха купени в края на 2015 г. от горските стопанства на Благоевград, Смолян и Сливен с обяснението, че ще се използват за скъп ловен туризъм. Продавач беше компания на съученик на земеделската министърка Десислава Танева. Още при обявяването на поръчката избухна скандал в парламента, но Танева защити инвестицията. Цената им в САЩ започва от 41 000 долара и дори с всички възможни екстри достига едва до 70 000 долара, което прави 126 000 лв. Държавното горско предприятие в Смолян обаче е платило 198 000 лв. за американската версия на японския автомобил. Сред екстрите са: кожен салон, климатизирани седалки, монитори за задните места, паркинг сензори с камера за обратно виждане.

Служители на горските предприятия твърдят пред bTV, че джиповете никога не са ползвани по предназначение, били са карани първо от шефовете на държавните дружества, а малко след това са предадени на Националната служба за охрана (НСО). „Поне двама шейхове сме возили в скъпите джипове“, твърди обаче зам.-министърът на земеделието Георги Костов. През април Офнюз се опита да провери колко шейхове са се възползвали от офертата. Горските стопанства обаче не отговорили на медията.

„Горските предприятия са държавни. Когато НСО към президента поиска джиповете, ние ги даваме. НСО поиска от МЗХ да бъдат подарени тези автомобили, през ноември тази година във връзка с европредседателството, и беше дадено разрешение от страна на министерството“, обясни той и се оправда, че земеделски автомобили били давани на МВР, на пожарните служби, дори и на манастира в Атон. И понеже за българското председателство на ЕС ще трябва да има 28 „сериозни автомобили за ВИП персоните, в това число и бронирани“, Костов смята, че е по-добре да не се ползват пари от държавния бюджет, а от печалбата на държавните предприятия.

Първоначално е имало сключени договори за безвъзмездно ползване, но преди седмици собствеността на автомобилите е прехвърлена изцяло на НСО. Стана ясно, че Борисов вече е разговарял с началника на НСО ген. Ангел Антонов и е поискал джиповете да бъдат върнати на държавните горски предприятия. От службата за охрана се оправдаха, че законът им дава право да ползват автомобили на други ведомства.

Бившият зам.-председател на Комисията за защита на конкуренцията Петьо Славов каза пред Офнюз , че при покупката е нарушена процедурата в Закона за обществените поръчки, „направо вони на безстопанственост“. Според Славов прокуратурата трябва да разследва случая. От прокуратурата казаха, че засега не е постъпвал сигнал, няма и самосезиране по медийните публикации. През 2013 г. прокуратурата и парламентът водиха паралелни проверки за полетите на властта, но обвинение получи само бившият шеф на авиоотряда Пенчо Пенчев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране