07.12.2023 | 22:08
Бойко Ноев: България трябва да си откупи ”Лукойл”, азербайджанската SOCAR е много близка до Кремъл
Според него, Бойко Борисов и Делян Пеевски са водачи на фалшивия евроатлантизъм

Рафинерията в Бургас заедно с инфраструктурата и данъчните складове на „Лукойл“ имат огромно значение за националната сигурност на страната и България трябва да се опита да ги откупи.

„Държавата трябва да си върне контрола над „Лукойл“ – това е мнението на бившия министър на отбраната и посланик на България в НАТО – Бойко Ноев.

Преди дни руската компания обяви за пръв път официално, че обмисля продажба на активите си в България. А според Ноев за търсенето на евентуален купувач на рафинерията у нас се говори като за „продажба на картофи“.

„Лукойл“ е много повече от всичко останало в България като значение за националната сигурност, включително за нашата принадлежност. Това е мощен инструмент, с който България може да бъде клатена в своята геополитическа ориентация, а ние сме обявени от Русия като враждебна държава,“ коментира Ноев по bTV.

Според него държавата трябва да е първата опция за купувач на „Лукойл“ и това трябва да бъде регламентирано в закон.

„Битката за България предстои и значението на „Лукойл“ в нея е огромно,“ смята бившият министър на отбраната

По думите му Русия има интерес да излезе организирано от България и се търси формален начин за смяна на собствеността, така че „да се освободи от атаки от ЕС и България“. Той каза още, че спряганата за потенциален купувач азербейджанска компания Socar е много близка с руската „Лукойл“ и това представлява заплаха за националната сигурност.

Според бившия посланик на България в НАТО зад темата за дерогацията се „крие фалшив евроатлантизъм“.

„Видите ли как ще изгоним руснаците с дерогация, защото те са лоши, това е една допълнителна украска на фалшивия евроатлантизъм, който залива нашата политическа сцена.

„Водачи на фалшивия евроатлантизъм са двама души, които доминират българското медийно пространство – това са Пеевски и Борисов,“ каза Ноев и допълни, че „не може човек, който две държави – САЩ и Великобритания са обявили за корумпиран и е в черните им списъци – да бъде водач на евроантлантизма в България.

Така според него се компрометира цялата идея. Ноев заяви още, че не проумява защо Ахмед Доган е готов да жертва ДПС, като номинира Пеевски за председател и че еабилитирането на Делян Пеевски от страна на Бойко Борисов скоро ще се окаже проблем и за самия него.

„Това, че се превръща в основен локомотив за реабилитацията на Пеевски и Горанов ще се превърне в голям проблем за Борисов. Някой го лъже Борисов, че ще му се размине. Няма да стане. Колкото повече той се асоциира с Пеевски, толкова повече и той се приближава до „Магнитски,“ смята Ноев.

Той не спести и критиките си към десните формации, който с „действията си легитимират Пеевски“. Според него те трябва да намерят начин да кажат: „ Да, ние ще работим с ДПС, която е част от либералното политическо семейство на Европа, но няма да работим с Пеевски“.

„В противен случай те рискуват да потънат,“ смята Ноев.

По-рано днес парламентът гледа за четвърти път предложението на ГЕРБ и ДПС дерогацията за „Лукойл“ да отпадне още от 1 януари.

В крайна сметка депутатите се върнаха на договорения по-рано вариант, според който от януари ще отпаднат квотите за износ, а от 1 март отстъпката за работа с руски петрол трябва да отпадне изцяло.

Вижте интервюто ТУК

1 коментар

 1. Здравствуйте Братушки 2 каза:

  Аве , нали Държавата беше ЛОШ стопанин ???
  И тъкмо под този девиз бяхме буквално ОГРАБЕНИ с престъпната така наречена „приватизация“ ?
  Аз лично вече съм ЗА връщането на НРБ !
  Ама искам И национализация и НАРОДЕН СЪД , преди това !
  Има защо !!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране