18.04.2024 | 21:41
Бойко Рашков е имал 9 срещи в сградата на МВР с обвинените Димитрови
Бившата шефка на митниците вече е с обвинение и за принуда, и за длъжностно престъпление

9 пъти обвинените баща и син Марин и Стефан Димитрови са се срещали с Бойко Рашков, докато е бил министър на вътрешните работи, в сградата на самото министерство. Това заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов по време на заседание на временната комисия за разследване на корупционни практики в агенцията „Митници“ и евентуалното участие на Асен Василев в тях, позовавайки се на писмо от МВР. Балабанов ръководи заседанието на комисията на мястото на отсъстващия си колега Тошко Йорданов.

С писмото ръководеното сега от вътрешния министър Калин Стоянов отговаря на въпроси, зададени му от депутати. На въпрос дали в МВР са влизали Никола Николов “Паскал”, Стефан и Марин Димитрови и Петя Банкова, от министерството отговарят, че от 1 май 2021 г. до 12 април 2024 г. Рашков е имал 9 срещи с бащата и сина – или заедно, или поотделно с някой от двамата.

От МВР са пратили в комисията дори справка за датите, на които е ставало това. „От съобщението на МВР стана ясно, че и Петя Банкова е имала работни срещи с Рашков”, обясни Балабанов и коментира, че Банкова се е виждала и с Кирил Ценкин, който е бил бивша охрана на Кирил Петков, за когото и е настоявал да отговаря за изборите.

От отговорите на МВР става ясно, че Живко Коцев не е декларирал часовника си, а също така е подаден и сигнал срещу него за неправомерна дейност във Велико Търново. “В конкретния сигнал се твърди, че Живко Коцев е изпратен във Велико Търново със задача да подпомага нелегална дейност на известно в криминалните среди лице, движещо контрабанда на цигари … Посочва се, че след получен сигнал за сделка с голямо количество кокаин Живко Коцев “светва” човека, чиято дейност е разработвана. Също така изнася класифицирана информация, с което проваля няколко години труд на честни и достойни полицаи, и че неправомерно се запознава с десетки секретни документи и разработки, като винаги след това същите завършват с пълен и сигурен провал”, разказа Балабанов. Сигналът за Коцев бил изпратен в прокуратурата, но тя е прекратила проверка и е отказала да образува досъдебно производство с мнение, че няма извършено престъпление.

„Бойко Рашков лъже и то лъже пред цяла България, като каза, че не познава тези хора, а аз ви изчетох над 10 срещи с тези хора в МВР. Живко Коцев като част от системата на МВР е подпомагал тези, които е разработвал. Този човек беше предложен за главен секретар от генерал Атанасов и този човек трябваше да отговаря за провеждането на изборите. За мен това е тежък политически скандал“, заяви още Балабанов.

Константин Бачийски от ПП-ДБ засече Балабанов като обяви: „Рашков каза, че познава тези хора, защото те бяха сигналоподатели срещу Бойко Борисов. Не знам къде сте чул, че не ги познава.“

Веднага след това депутатите от ИТН, ДПС и ГЕРБ атакуваха депутата от ПП-ДБ Бойко Рашков, който също ще бъде изслушан от комисията.

На заседанието беше изслушан и новият шеф на митниците Георги Димов, който доскоро беше зам.шеф на НАП, и директорката на Дирекция „Митнически разследвания“ Цецка Дочева. В общи линии и двамата обясниха, че са скоро на постовете и избягваха отговорите на конкретни въпроси.

Бившият директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова има вече повдигнато второ обвинение – то е за принуда. Това пък каза пред журналисти адвокатът на Банкова Аделина Натина, цитирана от БТА. По нейните думи Банкова е командировала 18 души на различни позиции, някои от които дори били повишавани. Според прокуратурата обаче Банкова ги е принуждавала да приемат тези постове, добави Натина.

Бившата директорка на митниците досега беше обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи. Заедно с нея обвинения за участие в същата група имат още трима – баща и син Марин и Стефан Димитрови, както и Никола Николов-Паскал. Последният, който преди дни шефът на ДАНС Пламен Тончев обяви за незаобиколим фактор в производството и контрабандата на нелегални цигари, е обвинен задочно.

По-късно се оказа, че Банкова има повдигнато и трето обвинение – за престъпление по служба. Обвинението за принудата било заради трима преместени митничари, които не искали смяната.

В същото време, при трети опит мина и делото по искането за промяна на мерките за неотклонение „задържане под стража“ за Банкова и Стефен Димитров. След като СГС ги остави в ареста, сега същото стори и софийския апелативен съд.

Съдът се мотивира с налично обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията, в които са обвинени, като беше посочено, че в тази посока към момента има събрани множество гласни и писмени доказателства. Магистратите приеха още, че няма опасност обвиняемите лица да се укрият, ако мерките им бъдат изменени, но от друга страна поради високата обществена опасност на деянието е възможно двамата да извършат други престъпления. Вън от това здравословното състояние и на двете задържани лица позволява пребиваването им в следствения арест, прие съдът.
Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Иначе в съдебна зала  Петя Банкова се представляваше от адвокат Аделина Натина и адвокат Людмил Рангелов. Съпругът на Банкова – Делян Тенев, също се яви пред съда като неин защитник.

Защитник на бизнесмена Стефан Димитров пък е адвокат Ивайло Найденов. Найденов заяви, цитиран от БГНЕС, че „това дело е извън пределите на правото, тъй като се коментират предположения“. По думите му във временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях, председателят на ДАНС Пламен Тончев е излагал предположения, за да привлече обществено внимание.

Връзката Стефан и Марин Димитрови, подчерта адвокатът, е категорично доказана, тъй като те са баща и син. Той добави, че няма доказателства в посока, че има връзка между Стефан и Марин Димитрови, Петя Банкова и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. Найденов отхвърли обвиненията, че Стефан Димитров е искал от Банкова да му урежда срещи с началници на митнически пунктове. „Няма такива доказателства“, категоричен бе той.  Авокатът на Димитров допълни, че по никакъв начин не се доказва каквато и да била престъпна дейност, още по-малко в присъствието на бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

„Не може да се излагат само хипотези“, каза още адвокат Найденов. Той отбеляза, че Стефан Димитров е подложен на „терор, отделен е сам в помещение, изолиран е“.

Адвокатът е категоричен, че Стефан Димитров по никакъв начин нито е кадрувал в МВР, нито в „Митниците“, още по-малко да е имал проблеми с контрабандата, да е работен и разработван като контрабандист.

От своя страна обвиняемият Стефан Димитров заяви, че поддържа казаното от своя защитник.“Никога през живота си нито съм задържан, нито съм погазвал закона“, каза още той пред съда.

По време на заседанието стана ясно, че по делото са разпитани шефове на МВР, като освен вътрешният министър Калин Стоянов, показания са давали началникът на СДВР Любомир Николов, шефът на „Гранична полиция“ Антон Златанов, бившият началник на  Националната полиция Тодор Гребенаров. Шефовете на МВР, които са станали свидетели, са заявили, че са виждали Стефан Димитров многократно в МВР, когато Бойко Рашков бил министър, разказа адвокатът на Стефан Димитров Иво Найденов. Така и не се разбра каква е връзката на тези свидетелства с обвинението за контрабанда на Банкова и Димитров..

В сряда Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев за участие в престъпна група, в която са участвали Петя Банкова, Марин Димитров и Стефан Димитров. Коцев остава на свобода под парична гаранция от 20 000 лева. Той не е дал обяснения до момента.

Нямаме никакви съмнения с адвокат Даниела Доковска, че Живко Коцев не е извършил никакво престъпление, каза адвокатът му Илиян Василев пред журналисти.

Датите на срещи на Бойко Рашков с Димитрови, както ги е подало МВР

– 28 май 2021 г. Марин Димитров се среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

– 15 юни среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

– 21 юни Димитрови среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

– 21 юли Марин Димитров среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

– 27 август Стефан Димитров среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

– 16 септември Марин Димитров среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

– 28 септември;

– 22 март 2022 г.;

– 30 март 2022 г.

– Петя Банкова – 19 декември 2 часа среща с тогавашния зам.министър на вътрешните работи Кирил Ценкин

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране