26.02.2024 | 11:52
Борисов блъфира с нови избори?
Пълен разрив в сглобката: ПП звъняли на вожда на ГЕРБ за меморандума, той дори не вдигнал телефона

Пълен разрив е настъпил в сглобката още преди скандала от сряда с меморандума, който вместо да изпише веждите на сглобката, извади очите на „Продължаваме Промяната”, научи „Уикенд”. Причината е, че опитите на Кирил Петков и компания да осведомят лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за готвения документ преди да го размахат пред медиите, се оказали пълен провал. Борисов не вдигал телефона си на коалиционните партньори от няколко дни преди сагата и затова и те се принудили да дадат документа на Мария Габриел – единственият в кабинета, на когото лидерът на ГЕРБ щял да вдигне въобще и да изслуша, научи „Уикенд” от източници в управляващата коалиция.

От доста време Борисов бил вбесен от скандалите, които генерирали коалиционните партньори постоянно около себе си, както и от твърдоглавието им непременно Николай Денков да поеме външно министерство или по-лошо според него – да се създаде чисто ново ведомство по европейските въпроси, само, за да има излаз навън настоящият премиер. Егото на Денков пък се увеличило многократно, още повече и заради силния гръб, който му дават ПП и ДБ за искането той да е новият външен министър след 6 март, когато настоява да подаде оставка.
Борисов спрял да комуникира по телефона с Кирил Петков и останалите лидери в парламента, а на опитите премиерът да говори с него, отговарял по същия начин – с невдигане на телефона, научи още „Уикенд”. Есемесите също не помагали – Борисов не отговарял на никого извън партията си. Упоритостта на ПП и извиването им на ръце за регулаторите, като вече дори се подхвърляли имена на потенциални кандидати от тяхната клика, също дали обратния резултат. Лидерът на ГЕРБ бил на ръба наистина да изостави опитите за управление с хората на Кирил Петков и Асен Василев и приказките му за изборна готовност изобщо не били хвърлени на вятъра, издадоха още от партията за вестника. Въпреки че ДПС нямали интерес от избори това лято, лидерът на ГЕРБ все повече обмислял евентуално отиване на предсрочен вот, с цел именно движението за права и свободи да е следващият коалиционен партньор на ГЕРБ, които отново според социолози ще са първа политическа сила.

От „Промяната” и ДБ очаквано са в паника заради евентуален вот заедно с евроизборите, каквато версия депутати от ГЕРБ издадоха, че се е обмисляла доста преди Кирил Петков да размаха документа за уж готвено коалиционно споразумение. Самите партньори на Петков и Василев от ДБ пък били като поразени от гръм, след като прочели документа, тъй като десните дори не участвали в написването му, а техни стари тези се оказали написани вътре. Дори лидерът на ДБ Христо Иванов научил за документа в „12 без пет”, разказаха още потресени депутати. Те не очаквали въобще такъв документ да види бял свят, въпреки че в края на миналата година се заговори за подобна идея, която обаче според проверка на вестника не е била реализирана до миналата седмица и затова след заседанието на ПП-ДБ разбрали, че колегите им са писали на коляно. Това била и причината Христо Иванов да се откаже от сутрешното си участие по Би Ти Ви в сряда, тъй като бил в небрано лозе по темата с меморандума.

Бойко Борисов пък в сряда нарече меморандума „делкане” на държавата и с лидера на ДПС в парламента Делян Пеевски дружно разгромиха идеята на колегите си от дясно и заплашиха отново с избори 2 в 1, на които били в готовност да отидат. Според депутати гневът Борисов е само проформа и на избори няма да се отиде, тъй като нито една от големите партии няма интерес от провеждането им.

„Това е временно ритане по кокалчетата и игра на нерви. Борбата е за постовете след ротацията и мерене на мускули. Правителството ще продължи да съществува, въпроса е дали ротацията ще е на 6 март или ще се отложи за по-нататък”, коментират запознати с партийните дела.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране