17.07.2015 | 0:06
Борисов отнема военното разузнаване от Ненчев
Законовата промяна е по искане на ГЕРБ

Министър-председателят ще задава дългосрочните и стратегически задачи на военното разузнаване. Това решиха вчера депутатите от комисията за контрол над службите с приетите на второ четене текстове от новия закон за службата. Премиерът се включва по предложение на  законотворци от ГЕРБ в ръководството, наред с военния министър и началника на отбраната.

Според депутати по този начин министър-председателят ще поеме общата координация на разузнавателните служби у нас. Иначе непосредственото ръководство на разведките, както и контролът на финансите остава в ръцете на министъра на отбраната. На заседанието на комисията обаче избухна скандал във връзка с профила на шефа на служба „Военна информация”, под чиято шапка е разузнаването.

Предложението на опозицията бе на този пост да може да застава само действащ военен, а не както сега – и цивилен, какъвто е настоящият директор Йордан Бакалов. При гласуването настана неразбория. В крайна сметка ръководството на комисията обяви, че текстът е отхвърлен, въпреки негодуванието на депутатите от опозицията, според които броенето било неправилно и трябвало да бъде одобрен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране