11.03.2015 | 13:20
Борисов предлага служебен синдик за КТБ
Поне 1.5 млрд. лв. от парите на банката ще бъдат върнати

Днес ще предложим служебен синдик за Корпоративна търговска банка, обяви в парламента премиерът Бойко Борисов. „Докато се бави назначаването на синдик, имуществото на банката се разграбва”, заяви премиерът и обясни за хода на делото срещу отнемането на лиценза на банката и как второинстанционното производство не може да стартира.

„Най-бързото решаване на този въпрос, гарантира, че ще си върнем парите“, обяви Борисов. Според него наложителни са спешни законодателни мерки за защита на обществения интерес, необходимо е да се обмисли по предложение на Фонда, съдът да назначи временен синдик. Това ще представлява допълнителна мярка. Подобна възможност съществува в процедурата по търговската несъстоятелност, каза премиерът.Той изрази надежда, че поне 1.5 млрд. лв. от парите на банката ще бъдат върнати. Премиерът припомни, че с решение на БНБ КТБ беше поставена под специален надзор. Борисов обяви, че са изплатени над 3,5 млрд. лева от Фонда за гарантиране на влоговете в банките след обявяването на банката в несъстоятелност.

„Има два проблема, много сериозни. Нуждаем се от подкрепа, общ фронт, защото съм убеден, че всички партии ще го подкрепят“, коментира Борисов. Той призова лидерите на всички политически сили да отправят искане до ВСС делото за КТБ да се забърза. По думите му в противен случай за 3-4 месеца синдиците може да разпродадат имуществото на банката.

„Не се месим в работата на съдиите как да решат делото, а да се побърза с него“, подчерта премиерът. Бойко Борисов поиска и промени в Закона за банковата несъстоятелност, така че да няма други подобни случаи като с КТБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране