01.09.2023 | 10:17
Борисов призна: Алексей Петров участва в създаването на правителството на „сглобката“
И той, като всички нас, търсеше варианти да се направи нещо стабилно, заяви водачът на ГЕРБ

Все пак е имало разговори между водача на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на ПП Кирил Петков и убития бизнесмен Алексей Петров покрай създаването на кабинета „Денков-Габриел“.

Това призна самият Борисов пред журналисти в първия работен ден от зимната сесия на Народното събрание. За това се говори още преди покушението срещу Петров, който намекваше в интервюта за такива срещи, на които е било договаряно правителството. Той твърдеше, че в срещите е участвал и бащата на Кирил Петков. Както премиерът Николай Денков, така и вицепремиерът Мария Габриел, която е основният представител на ГЕРБ в кабинета, отричаха твърдо, че бизнесменът е участвал в създаването му. „Ролята на Алексей Петров за „стъкмяването” на коалицията е абсолютно никаква“, твърдеше Габриел, която, по силата на договорката за ротацията, е бъдещ премиер.

Тази сутрин обаче Борисов с лекота опроверга и двамата. „Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, бог да го прости, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след тези пет поредни или колко избора бяха, поне за важната законодателна рамка да е факт. Срещи сме провеждали с него, той с тях, обратно, за да може някакво крехко доверие да си имаме“, обясни герберският водач.

Той обаче отрече да е обещавал на Петров да получи назначение в ДАНС или какъвто и да е друг държавен пост, каквито слухове се носеха. „Ако има нещо друго, това не е към мен въпрос“, добави той, като така препрати темата към Кирил Петков. И когато журналист напомни, че Борисов е първият, който потвърждава за такива срещи, той заяви: „Аз винаги казвам истината.“

Борисов определи като приоритети за парламента промените в Конституцията, промените в антикорупционното законодателство, мерките, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и с приемането ни в Шенген и в еврозоната. Той истински се вбеси, когато заговори за газопровода „Балкански поток“. Поводът бяха медийни публикации, посветени на вероятни нарушения при изграждането на тръбата при управлението на ГЕРБ.

Най-напред Борисов обвини регионалния министър Андрей Цеков, че е отишъл в Москва, за да се срещне със зам.-председателя на руския парламент Александър Бабаков. „Питайте, нали разследвате!“, развика се той на журналистите, когато го попитаха какво всъщност иска да каже.

После гневно продължи: „Аз считам, че „Балкански поток“ във времето, в което Турция и Гърция, натовски държави, правеха всичко възможно да изолират България от трасетата за пренос на газ, ние успяхме да се преборим и да направим „Балкански поток“, който е 100 процента държавен, 100 процента ваша собственост и в момента е печатница за пари за българските граждани! Всяка година 700-800 милиона лева влизат във вашите джобове, на всички българи! И това, ако е лошо и ако трябва да се обяснявам защо не е в Турциь или в Гърция! Аз не съм национален предател, напротив, правил съм всичко в полза на българите!“

След тази тирада, водачът на герберите се завъртя и си тръгна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране