18.02.2023 | 11:17
БСП я чака тежък срив на изборите
Политически наблюдатели коментират негативните процеси в партията - оставките на знакови лица и лидерството на Корнелия Нинова

Възможен е тежък срив на БСП на изборите, заради последователни негативни процеси  – най-вече след последния конгрес, довел до отлив на знакови фигури, както и заради лидерството на Корнелия Нинова, коментираха за БТА двама политолози и един социолог – Страхил Делийски, Светослав Малинов и Кольо Колев.

От голяма и сложна партия, съчетаваща различни идейни течения, според политолога Светослав  Малинов и социолога Кольо Колев, тя се е превърнала в малка и „проста“ формация.

Непредставително е да има левица в европейска държава с под 10 процента изборен резултат, коментира Малинов. Дали БСП ще успее да премине четирипроцентната бариера, до голяма степен ще зависи от поведението им в оставащите дни до вота, посочва Колев.

Според Кольо Колев и Страхил Делийски новият политически проект „Левицата!“ ще вземе част от традиционния електорат на БСП.

Колев коментира, че раздялата на БСП със знакови лица ще се отрази пагубно на БСП. Досега ясно наблюдавахме в последните четири избора рязък тренд надолу, като на последния вот  БСП достигна неподозирани низини – 230 хиляди избиратели. Това беше преди разцеплението, което вече ясно се видя след скандалния конгрес. Така че вероятно резултатите ще бъдат трагични в остатъчното БСП на Корнелия Нинова. Дали БСП ще успее да премине четирипроцентната бариера, до голяма степен ще зависи от поведението им в оставащите дни до изборите. Възможно е да се стигне до тежък срив, който да попречи на БСП да преминат четирипроцентната бариера, прогнозира социологът.

Кольо Колев определи заседанието на конгреса като скандален опит да се запуши устата на хората, които имат различно виждане.

Нежеланието да се разпространи декларацията, която беше подписана от 270 човека, желанието да се претупат нещата, да не се поставят основни въпроси на партията, предизвика огромно брожение, както в залата, така и извън нея и накрая се стигна до изключването на основни партийни фигури, коментира той. Според социолога това разцепление ще продължи, докато Корнелия Нинова не подаде оставка и тенденциите за консолидиране на левицата около една нова партия или организация не се осъществи. Корнелия Нинова ще е като спирачка на процесите за консолидацията вляво, добави Кольо Колев.

Според политолога Светослав Малинов напускането на емблематични фигури в БСП е агония, в която БСП е изпаднала след поредица от загуби или лошо представяне на избори. По думите му никой  – политик, анализатор или член на БСП, не вярва, че това ще помогне за по-доброто ѝ представяне на предстоящите избори. Според Малинов оставането на Нинова начело на партията е предизвикало всички тези реакции.

БСП показва воля за живот, като партия, желание за промяна, за да може да тръгне нагоре, но начинът, по който Нинова беше избрана, промените в устава обричат партията на още едно лошо представяне – по-лошо от предишното, коментира той.

След като Нинова остана на поста, сплотяването в партията остава на една много ниска точка, смята политологът.  БСП, независимо от начина, по който стартира преди 30 години, като наследник на БКП, през годините представляваше сложна идейна коалиция, в която имаше различни течения, обясни Малинов. Според него това разнообразие не съществува и партията се е свила, като от нещо сложно е станала нещо крайно просто.

Някой в БСП, по-скоро група хора, са решили, че бъдещето на левицата в България е да преследва идентификация по линията на национализма и на това, което фактически наричаме десен популизъм, смята Малинов. Това, което БСП прави в България, представлява непрекъснат опит да се конкурира с партии като „Възраждане“ и други националистически формации, коментира той. Според Малинов това е грешна стратегия, упорито преследвана от Нинова, а хората у нас нямат нужда от левица, която следва десни, популистки цели.

Според политолога Страхил Делийски политическа левица в България отдавна няма и случващото се в БСП не касае левицата като цяло. От последните години БСП на Нинова не е левица, смята той. По думите му партията е престанала да съществува като субект, който трябва да представлява значим социален интерес, и се е превърнала в организация, чиято основна цел е „да брокерства около властта“. Колкото по-малка е, толкова по-добре, колкото с по-малки очаквания към нея, толкова по-добре, коментира политологът. По думите на Делийски на последния конгрес по един много видим начин се е видяло, че организацията на БСП и българските социалисти са две тотално различни неща.

Лявото пространство и новият проект „Левицата!“

Последвалите действия след злополучния конгрес на БСП ги възприемам като опит за намиране на нова левица, която, малко или много, да изолира Корнелия Нинова от процесите вляво, каза социологът Кольо Колев. Грубо казано, БСП не успяха сами да решат този проблем, затова останалите леви избиратели и активисти правят този опит, търсейки създаването на новото ляво, смята той.

Колев коментира, че в случая с „Левицата!“ не става въпрос за модерно ляво, а за лявото въобще и не е случайно, че обединението носи това име. Не става въпрос за модерното ляво, а за лявото, което все повече и повече беше оттласквано от БСП на Корнелия Нинова, каза той и припомни за изборните резултати на партията от 2017 г., когато е получила близо един милион гласа, а на последните избори – 230 хиляди. Всичко това до голяма степен е резултат от действията на лидера на партията, който търси и вижда навсякъде все повече и повече врагове, но никога не намира партньори, с които да е заедно, посочи социологът.

Колев цитира колегата си Андрей Райчев, който казва, че от една голяма и сложна партия Корнелия Нинова е превърнала БСП в малка и проста партия, а тенденцията е да я превърне в още по-малка.

Колев прогнозира, че новият проект „Левицата!“ ще вземе от БСП гласове и ще върне част от загубените през последните години минус 700 хиляди избиратели, които вече не припознават БСП като своя партия. Според него те имат всички шансове да преминат четири процентната бариера и да се утвърдят като партия, около която може да се сформира новата левица.

Според Страхил Делийски левица в България трудно ще има, защото за нея е необходима силна мобилизация и движение отдолу. Оферти от типа „пет лидери се събрали да правят левица, зад тях седят десет спонсора“, няма как да бъдат левица, коментира той и добави, че левицата трябва да каже, че иска друг вид държава, в която не пазарът определя всичко, да поиска друг тип данъчна система, в която богатите да плащат повече и трудът да бъде облаган по-малко, отколкото капиталът, и всеки да има солидарна отговорност към обществото.

Според политолога формацията „Левицата!“ не е левица, а това, което се случва, е битка за наследството на социалистическата партия. Аз не мога да си представя, че хората от коалицията могат да излязат извън наследството на социалистическата партия и то на късната социалистическа партия, коментира Делийски. По думите му е важно каква ще е тяхната  програма. Доколкото аз успявам да схвана сигналите, те няма да бъдат силно идеологизирани, въпреки че обединението се казва „Левицата!“, добави той. Другото ключово е характерът на подкрепата. Една десница може без широка демократична подкрепа отдолу, без широка народна мобилизация, защото на нея ѝ е достатъчна подкрепата на бизнеса, но една левица без подкрепа отдолу е обречена, смята Делийски. По думите му потенциалът за такава мобилизация от тези личности не е особено висок.

Според Делийски, огромната част от хората, които не гласуват и нямат доверие в политическата система, е именно поради липсата на субект, който да ги представлява, а политическите потребности на мнозинството българи са свързани с някакъв тип леви политики. Ако нямаме силна левица, легитимността на партийната и представителната система ще спада все повече и повече, коментира Делийски. Той добави, че няма как да очакваме система, зад която стои диспропорция на политическото представителство, да бъде приета с доверие. Много е важно да има силна левица, особено сега, смята политологът.

Според него „Левицата!“ ще вземе основно от гласовете на БСП на предстоящите извънредни парламентарни избори на 2 април. Не виждам особен потенциал за електорално разширение отвъд изтъняващото наследство на социалистическата партия, а и при ситуацията, която се случва в момента в БСП, това няма да е толкова трудно, посочи той. Делийски прогнозира, че е много вероятно двете формирования да са около четирите процента на следващите избори, с приблизително сходен брой гласове.

Според Светослав Малинов появилият се нов ляв проект, в който влизат отделни партии, чиито лидери са бивши членове на БСП, знакови лица, по-скоро сега няма да успее да прескочи четирипроцентната бариера за влизане в парламента.

Мисля, че всички са убедени, че това, в което Нинова превърна БСП, няма да има успех, категоричен е Малинов. Дали БСП ще си върне позициите, които изостави заради Нинова, което означава смяна на лидерството и някакъв вид признаване на този грешен курс, или ще го направи друга формация с фигури от БСП, е въпрос, на който ще можем да разберем отговора след време, вкл. и след местните избори, посочи политологът.

Поведението на левия избирател

Според социолога Кольо Колев част от седемстотинте хиляди избиратели, които са се отдръпнали от БСП, ще търсят своето място в „Левицата!“, друга част ще бъдат привлечени от „Възраждане“. Има много разочарования в годините назад и друга част от избирателите въобще може да не отидат да гласуват, коментира Колев. Според него това не е резултат от така наречената „изборна умора“, а от безперспективността и огромното разминаване между дневния ред на обществото и този на политическия елит, представен в Народното събрание. Това е една пропаст, която става все по-дълбока, отбеляза Колев.

Според Светослав Малинов избирателите на БСП биха могли да се пренасочват почти навсякъде, в т.ч е възможно да се ориентират към ГЕРБ, ДПС, или към негласуващите. По-скоро ще се получи срив на БСП, който обаче няма да доведе на този етап до бързо появяване на лява алтернатива, прогнозира политологът. Малинов коментира, че има прекалени очаквания в рамките на месеци след създаването на нова лява формация тя да събере разочарованите от БСП. Според него е непредставително да има левица в европейска страна с под 10 процента изборен резултат.

Страхил Делийски сравни главата на избирателя с черната кутия на самолетите. Според него, без да се афишират, огромна част от българските избиратели са леви и е много вероятно тези, които търсят някакво различно, алтернативно политическо предложение, отново да не отидат да гласуват. По думите му голяма част от негласуващите са хора, които търсят ляво политическо предложение. Не очаквам новия-стар формат да мобилизира кой знае какъв брой хора, каза той. Когато няма сериозен ляв политически субект за избиратели, които традиционно гласуват вляво, всеки може да им говори всичко. Делийски коментира като абсурдна идеята за произвеждане на референдум, свързан с „джендър идеологията“. Според него ще има голяма избирателна активност, когато бъдат политизирани социоикономическите проблеми на хората. За да се политизират въпроси като данъчна система, монетарна система, трябва силна левица, а не левица, която „да гони джендъри по полянки и землянки“, каза той.

1 коментар

  1. Докато смъртта ги раздели каза:

    Очаква се БСП изпобщо да не влезе в следващия парламент !
    Изобщо НЕ СЕ очаква обаче , Нинова да се оттегли под какъвто и да е предлог …

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране