26.03.2019 | 23:16
Бумът на новодомците
Премиерът се опитва пак чрез оставки да реши или поне да минимализира репутационните щети

Ваденето на апартаменти на цени за свои хора на известни лица от политическия живот няма край. Скандалът с имотите на властта удари сериозно рейтинга на ГЕРБ, а премиерът се опитва пак чрез оставки да реши или поне да минимализира репутационните щети. Само че този път е малко по-сложно, защото е засегнат „строителят“ на партията – Цветан Цветанов. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ едва ли ще се раздели с част от властта, чийто структури е изградил, просто така, както си тръгнаха Цачева, Колева, Първанов.

Борисов обеща да има последствия за всички участници в скандала и напомни, че разкритията за имотни придобивки на Цветанов го удрят за втори път, след като заради новината през 2010 г. за шестте апартамента не би номиниран за президент. Въпросът е на каква политическа цена ще се случи.

В сградата, в която живее Цветанов, в софийския квартал „Изток“ е „вграден“ псалм 91 от Библията: „Който живее под покрива на Всевишния, Той ще пребъдва под сянката на Всемогъщия“. Надяваме се, сянката да не се превърне в чадър и разследващите да свършат добре работата си.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се е сдобил през 2018 г. с апартамент с площ 240 кв.м. Имотът заема целия последен етаж на сградата „Летера“ и разполага с частен асансьор, който води до частен гараж, разкри съвместно разследване на Свободна Европа и организацията Антикорупционен фонд.

Сделката е на стойност 386 654 лева или 627 евро на кв. м. Такава е данъчната оценка на имота. Според представители на фирма „Артекс“ пазарните цени за апартаменти в сградата на годината за 2017 г. започват от 2600 евро на кв. м. и достигат до 3500 евро за кв. м. Т.е. зам.-председателят на ГЕРБ се е сдобил с апартамента си на цена с около 2000 евро на кв. м. по-ниска от пазарната. Цветанов е финанирал сделката като е прехвърлил два други свои имота на строителната фирма и е доплатил 100 000 лв.

И правосъдният министър Цецка Цачева, която подаде оставка заради скандала, се оказа с апартамент, купен от „Артекс Инженеринг“. Имотът се намира в луксозна сграда в столичния кв. „Изток”. Според брокери цените на имотите в района се сред най-високите в София – около 2000 евро на квадрат. От Антикорупционния фонд изчислиха, че цената, на която Цачева е закупила жилището, е в пъти по-ниска от пазарната.

Справка в Службата по вписванията показва, че за около 200 квадрата е заплатена сума от 286 000 лева. Съседен апартамент с подобна квадратура е продаден по същото време на цена почти 40% по-висока. Цачева коментира, че имала ангажимент да доплаща на „Артекс”. Тя сама ги е потърсила, след като е видяла изкопа на строежа в квартала, в който живее.

Според Антикорупционният фонд фирмата на Вежди Рашидов – „Рашидов Пропъртис“ ООД, е купила апартамент и два гаража с обща площ 155 квадратни метра за цена от 90 000 евро или 580 евро на квадратен метър. В разпространена позиция до медиите, Рашидов казва, че парите му са честно спечелени и обявени публично.

Кумицата на Цветан Цветанов и зам.-министър на спорта Ваня Колева, която също подаде оставка заради скандала, е купила апартамент в същата сграда на фирма „Артекс“. За разлика от кума си, тя е платила малко повече – около 1340 евро за квадратен метър. Срещу 665 000 хил. лв. Колева е купила жилище от 231 кв. м. в „Къщата на буквите“, на чийто последен етаж е новият апартамент на бившия вътрешен министър. Въпреки че цената, платена от Колева, е по-висока, тя пак не достига сумите, които се искат за луксозни жилища от „Артекс“.

С апартамент от „Артекс“, закупен на преференциални цени, се оказа и заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов. След като бе разпространена информацията и той подаде оставка.

Първанов е закупил апартамент от 150 квадрата и 2 гаража с обща площ от 50 квадрата. Цената, която той заплатил за това, възлизала на 240 000 лева. Сметката показва, че цената за един квадратен метър от жилището на политика е 616 евро, която е дори по-евтина от тази, която е платил Цветанов. Апартаментът в луксозния блок се намира в кв. „Изток“ на ул. „Тинтява“, или на няколко пресечки от сградите, където с недвижими имоти се сдобиха Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

С апартамент в същата сграда няколко се е сдобил и ексшефът на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Неговият апартамент излязъл по 682 евро на квадратен метър.

Според изданието „Правен свят”, което е свързвано с Делян Пеевски след продажбата си, съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов – Елисавета Панова е купила апартамент от 172 кв. метра и два гаража, съответно по 19,5 и 19,7 кв. метра, в кооперация на ул. Елемаг“ № 32 в „Изгрев“ – съгласно справка в Имотния регистър. Продавач отново е фирма „Артекс“. Сделката е за малко над 93 000 лева, което прави около 225 евро на квадрат за трите имота.

Апартаментът е на шестия етаж в луксозната бутикова сграда „Елемаг Дипломат“ на едноименната улица. Жилищната кооперация е отличена в Националния конкурс „Сграда на годината“ 2014 г. с Грамота за високо оценена номинация.

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев пък се е сдобил с два имота на възлови места в София за много по-ниски цени от реалните. Единият се намира на около 200 метра от ул. „Латинка“, като е платил за апартамента си по 850 евро на кв. м. Оказва се от 2012 г. до днес Пламен Георгиев е придобил два апартамента, три паркоместа и един гараж, като е декларирал, че е сторил този подвиг за общо 527 095 лева.

Колко още новодомци ще излязат никой не знае…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране