09.03.2016 | 0:01
Ченалова се чуди как я нападат с тайни, известни само на прокуратурата
Според бившата съдийка, Маргарита Михнева получава информация от разследващите и от ВСС

Бившата съдийка Румяна Ченалова изрази недоумение как Маргарита Михнева, която я нападна преди дни по бТВ, знае подробности от експертизата на прокуратурата за случая „Яневагейт“.

Журналистката обяви в ефир, че именно Ченалова поканила у дома си бившата шефка на СГС Владимира Янева и адвокат Момчил Мондешки и с микрофон, монтиран от спецслужбите в тока й, записва „простодушната“ изповед, като само подпитва. Това станало „не със санкция, но с помощ“ от спецслужбите. Включително – с подробности, че било 4-лентово записващо устройство и др.

Ченалова днес нарече Михнева „категорично манипулирана“ и това било ясно за всеки трезвомислещ човек. Проблемът е – кой й предоставя информацията, попита Ченалова и отбеляза, че това първо излизало „в един седмичник“, а после го разпространяват Михнева и Антон Станков, който е адвокат на Владимира Янева.

От друга страна, тя цитира данни от съдържанието на изготвената експертиза по този случай. За която се твърдеше, че е секретна, че главният прокурор е огласил само факта, че записите са манипулирани… (Въпросната експертиза стана обект на много въпроси от „Биволъ“ – кой е авторът й, какво пише в нея, какви способи е използвал, след като от сайта предоставиха своя експертиза, изготвена в чужбина – че са автентични…“)

Мен ме пиртеснява този факт. Защото ако наистина има такива отговори в експертизата – че записът е правен на 4-лентово устройство и че това не може сам човек да направи, че е необходима помощта на службите… Става въпрос за една по-квалифицирана работа, която няма как да бъде извършена от човек, който не може да разполага с такава техника и с такива знания.

Тя предположи, че информацията е предоставена на Михнева и споменатия седмичник пак от разследващите органи и даде още един пример: че Михнева твърди, че вече е проверена версията Момчил Мондешки да е автор на записите и била отхвърлена. „Притеснителното е, че тя получава тази инофрмация и на нея й се предоставя безнаказано възможността да я огласява по нейния си начин… Който е забавен, обиден, непринуден.“

Тя каза, че дори във ВСС (който бързо направи и приключи проверка по случая с „Двете каки“, б.р.) за целта експертизата била донесена от главния прокурор Сотир Цацаров, „и то части от нея, и то части, които не могат да послужат за никакви отговори – че записите са манипулирани.“

По въпроса дали е водила монолог или диалог, Ченалова каза, че става дума за възпитание. „Например при разговорите с г-жа Михнева няма как да се получи диалог, защото другите са принудени да мълчат.“

След това тя отговори на обвиненията, че не е решавала гражданско дело, след като е била отстранена и за пореден път обяви, че е обект на злоумишлени действия от члена  на ВСС Галя Георгиева. Тя смята, че информация е предоставяна на Михнева и от ВСС. „Аз съм убедена, че г-жа Михнева освен с разследващите, комуникира, така, много системно, упорито с определени членове на ВСС.“

Тя не пропусна да добави, че след тежките заключения на ВСС след проверката в Софийския градски съд през миналата година, днес прочела, че срещу бившата зам.-шефка Богдана Желявска няма да има дори дисциплинарка. „Всички знаем, че там се явяваше едно лице – Димитър Димитров… не мога да си спомня името, което коригираше извършените от нея разпределения по определен начин. Питате ли се защо председателят на ВАС (Георги Колев, б.р.) не допусна да се извръши проверка на софтуера за случайно разпределение във ВАС. Как така едни и същи съдии се падат все на такива ключови дела като докладчици.

И дори назова съдия Росен Василев, на който му се паднали и лицензът на КТБ, и делото на съдия Куцкова и за нейното дисциплинарно уволнение, което е утре.  Тя каза, че ВСС упражнява правомощията си само за определени хора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране