08.09.2016 | 0:01
Чиновничка на съд за присвояване на 400 000 лв.
Счетоводителката е заемала поста от началото на 2003 г. до 1 април 2014 г., когато била уволнена след разкриване на престъпните й действия

Счетоводителка, отклонила близо 400 000 лева от социални помощи и заплати, отива на съд за документна измама в особено големи размери. Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителния акт срещу 44-годишната служителка на дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол Надежда Стоянова.

Счетоводителката е заемала поста от началото на 2003 г. до 1 април 2014 г., когато била уволнена след разкриване на престъпните й действия. Задълженията й като старши счетоводител включвали плащания на социални помощи, заплати и издръжка чрез изготвяне на ведомости и платежни нареждания. Тя създавала дублиращи счетоводни записи на реално начислени суми за социални помощи. Изготвяла и платежни нареждания, в които като получател посочвала дирекция „Социално подпомагане“ – Вълчи дол, но вместо в банковата сметка на дирекцията парите постъпвали по посочената от нея лична банкова сметка.

Стоянова дори сама избирала сумата, която иска да получи незаконно в личната си сметка. Неправомерните действия на счетоводителката били засечени от служителка в банка. При тройно засичане тя открила, че като бенефициент е изписана дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол, но сумата от близо 16 000 лв. постъпила в сметка, различна от бюджетните сметки. Така се установило, че парите са преведена в частната сметка на името на Надежда Стоянова.

Банката уведомила подсъдимата, че неправомерно ползва сметката и настояла старшата счетоводителка да закрие тази сметка. Тя не направила това и банката служебно закрила сметката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране