05.09.2023 | 13:21
Чудовищен потоп на морето: Под вода са улици и хотели в Царево и Ахтопол
Обилните валежи доведоха до евакуация на хора, преливане на реки, затваряне на пътища

Обилните валежи от последните часове предизвикаха големи наводнения по морето. Под вода са улици и обекти в Ахтопол и Царево, съобщават от Meteo Balkans, цитирани от БНР. Наводнени са пътища, преливат реки, коли са под вода, има отнесени автомобили в морето. Пострадали са и Варвара, къмпингите „Нестинарка“ и „Арапя.

Тотален потоп в Ахтопол, пътят Ахтопол – Царево е затворен”, казва Георги Пенчев. От АПИ съобщиха за затворен участък на пътя Варвара – Бургас заради наводнение. От кадрите се вижда, че нивото на водата е много високо.

Община Царево обяви частично бедствено положение заради обилните валежи в региона. То ще е в сила следващите 5 дни. Река Велека е преляла при с. Кости и залива населеното място, обяви кметът Георги Лапчев.

“Направили сме пълна организация да бъдат евакуирани хората, които са били в опасност. Водата е невиждана, която се излива”, сподели градоначалникът пред БНР Бургас.

Лапчев призова да се ограничи движението на юг от Царево, много участъци в момента са затворени. “Към този момент всички населени места имат ток, но дъждът не спира. Няма бедстващи хора, има няколко паднали коли, които са пострадали”. Поройният дъжд запуши дере, от което водата се оттича в морето, затова и има много наводнени жилищни сгради, както и хотелски комплекси.

Оперативната обстановка на територията на община Царево остава усложнена. В следствие на обилните валежи са получени голям брой сигнали в оперативния център на бургаската пожарна служба, предимно за отводняване на приземни етажи на къщи и дворове. На място работят 10 екипа, насочват се и допълнителни сили и средства, съобщиха от пожарната по обяд.

Сложна е ситуацията в къмпингите „Нестинарка“ и „Арапя“, откъдето сигналите са най-голям брой. В община Царево ще бъдат задействани сирените за оповестяване на населението.

Паркираните автомобили са под вода в Лозенец и Царево и се вижда само тавана им. Също така се съобщава и за отнесели леки коли в морето.

„Деретата преливат. Има отнесени в морето бунгала, коли и каравани“, каза пред bTV кметицата на Варвара Бистра Димова. По думите ѝ в бунгалото е имало хора, но са успели да се спасят. Няма пострадали. „Има една отцепена къща от водата. В долния край на селото две дерета се сливат на едно място и там те са отцепени от селото, трудно можем да стигнем до тях“, каза Димова, но уточни, че хората нямат нужда от помощ.

Силен вятър и пороен дъжд се излива и в Ахтопол – от тази сутрин в градчето няма ток, мобилна мрежа и интернет обхват, разказа пред националното радио почиващ в курортното селище. “Цяла нощ валя, но сутринта дъждът се засили, много силен вятър задуха, а гръмотевиците падаха една през друга”, разказа Аспарух Йорданов. “Улиците са реки, водата се оттича от целия град надолу, на кея е като езеро. Вероятно има и отнесени коли, но дано няма пострадали. Мен лично ме е страх да изляза навън”, допълни той.

В цялата община по крайбрежието е тежка ситуацията, има къщи и хотели с откъснат достъп. Това пък заяви пред БНТ областният управител на Бургас Пламен Янев по повод наводнението в община Царево. Той призова хората за спокойствие и да останат на по-високи етажи, тъй като евакуацията в момента може да бъде по-рискована, отколкото оставането на място.

До момента няма данни за човешки жертви, най-важно е хората да останат в безопасност, каза още Пламен Янев.

Валежите в Югоизточна България се дължат на антициклона Оленка.  Опасно време се стовари и в Гърция. Прогнозите са до историческите 1000 л/кв.м в Централна Гърция, пише “Метео Балканс”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране