03.02.2016 | 0:01
Данък „уикенд“ е нова възможност за изнудване и тормоз
Практически се въвежда сериозна допълнителна данъчно-осигурителна тежест

Данък „уикенд“ е нова възможност за неравно третиране, изнудване и тормоз над бизнеса от страна на недобросъвестни представители на данъчната администрация, заяви вчера по време на дискусия в Българската стопанска камара (БСК) председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Освен това данъкът създава допълнителни административни прегради пред бизнеса, каза Велев. „Ако цялата ни енергия отива за това да правим отчети, кога ще работим за създаването на нови пазари, нови продукти, нови работни места“, попита Васил Велев. Той предложи въвеждането на праг на стойност на облагаемите активи в размер на 50 000 лв. (а не 700 лв.), какъвто е прагът за регистрация по ЗДДС, и разпределение на ползването на активите за служебни и лични нужди в пропорция 80:20.

Практически се въвежда сериозна допълнителна данъчно-осигурителна тежест, тъй като освен 20-те процента ДДС непризнат данъчен кредит върху ползваните за лични цели активи, следва да се имат предвид 10-те процента данък върху доходите на физическите лица, получател на непаричен доход, и около 30% осигурителни вноски.

Според Катя Крънчева от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (АССП) този данък удря коректния бизнес, който ще понесе допълнителна данъчно-осигурителна и административна тежест, достигаща до 60%, а некоректният бизнес ще продължи да укрива счетоводна информация и данъци. Финансовият директор в БСК Станислав Попдончев допълни, че освен коректният бизнес, от данък „уикенд“ най-силно ще пострадат микро- и малките предприятия, където много често активите се ползват едновременно и за търговска дейност, и за лични нужни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране