02.06.2015 | 19:01
ДАНС арестува сътрудник на депутат от СДС
Срещу 63-годишния син активист Милко Стрехин нямало обвинения, а бил само свидетел по дело за престъпление по служба

Служители на ДАНС са арестували в понеделник вечерта един от сътрудниците на депутата от Реформаторския блок Никола Хаджийски (СДС). Става дума за 63-годишния секретар на Областния съвет на СДС-Пловдив Милко Стрехин, който едновременно с това е и един от нещатните парламентарни сътрудници на Хаджийски с ресор “вероизповедания”.

По-късно във вторник адвокатът му Йордан Дафчев каза, че Стрехин е бил освободен след прекарани по-малко от 24 часа в ареста. Защитникът няма обяснение за задържането на клиента му, защото срещу Стрехин няма повдигнати обвинения. Арестуваният е бил единствено свидетел по дело за престъпление по служба.

От ДАНС са търсели договора му по Водния проект на Карлово, който мъжът не знаел къде е прибрал, съобщава БНР. Униформените не приели и обяснението му, че екземпляр от документа се намира в архива на община Карлово. Така той бива докаран в Следствения арест в Пловдив, откъдето бе освободен без да му бъде повдигнато обвинение. Адвокатът му обясни, че ще подаде жалба за незаконен арест.

Според пловдивските медии задържането на Стехин може да има връзка с повдигнатите обвинения на неговия близък приятел и съпартиец Емил Кабаиванов, който в петък оглави областната структура на СДС в Пловдив.

В края на април бившият лидер на СДС Кабаиванов бе обвинен от прокуратурата за злоупотреба с имущество на община Карлово. Причината бе сключен договор за апорт на общински терени в общо дружество с фирмата на Христо Ковачки “Баня голф енд спа резорт”. С този договор общината предоставя на Ковачки целия спортен комплекс на град Баня срещу развитие на бъдеща спортна дейност. Такава обаче не се е осъществила.

 В момента Стрехин се води секретар на Емил Кабаиванов в областния съвет на СДС. “Той вече е бил викан като свидетел (по делото), явил се е, дал е показания, ако са го били извикали отново пак е щял да се яви, не е имало нужда да го задържат”, обяснява адв. Давчев. В заповедта за ареста е пишело, че той е заподозрян за извършване на престъпление, но после се изяснило, че е свидетел и е бил освободен, обясни адвокатът.

От ДАНС традиционно отказаха да дадат информация на медиите. Депутатът Никола Хаджийски коментира, че Стрехин е бил задържан без основание. Неофициалната информация от службите е, че функционерът на СДС е бил задържан заради досъдебно производство за длъжностно престъпление и търговия с влияние, но все още няма нормално обяснение каква връзка има точно Стрехин с тези престъпления.

Депутатът Хаджийски обясни, че също не му е станало ясно защо съветникът му е бил задържан. Арестът е бил съпроводен с обиски, което е притеснило сериозно Стрехин, който е със сърдечна операция и 92% инвалидност, разказа Хаджийски. Задържането е било извършено от полицейски конвой в присъствието на служители на ДАНС.

Милко Стрехин е дългогодишен общински съветник от СДС в град Раковски, но от два мандата не е в градския парламент. Навремето той е има. собствен бизнес, държал е няколко бензиностанции, но сега е пенсионер. Никой не е внасял сигнали срещу него в общинския съвет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране