03.04.2024 | 14:25
ДАНС удари Асен Василев с ареста на шефката на митниците
Арестувана шефка на митниците се обяви за първа жертва на новото КОНПИ. Петя Банкова, която е сестра на скандалния Стефчо Банков обяви: Няма да се предам!

Операцията на ДАНС, при която бе арестувана шефката на Агенция „Митници” Петя Банкова и нейният заместник Людмил Маринов, е удар срещу бившия вътрешен министър Бойко Рашков и най-вече срещу финансовия в оставка Асен Василев. Тази версия се обсъжда от депутати в навечерието на сглобяването на служебен кабинет.

Банкова, която вече е откарана в ареста, е лично назначение на Василев. Също като шефа на НАП Румен Спецов, върнат на поста от досегашния финансов министър, и тя е от Добрич.

Асен Василев като съпредседател на „Продължаваме промяната“ беше най-остър в атаките си срещу ГЕРБ и номинираната за премиер Мария Габриел преди разпадането на управляващата сглобка.  ПП пък настояваха изрично при опита да се подпише споразумение с ГЕРБ в него да се фиксира срок за смяна на шефовете на службите. Първият, който трябваше да си отиде, беше председателят на ДАНС Пламен Тончев. Сега обаче родното ФБР направи изпреварващ удар срещу едно от протежетата на Василев, гласят коментарите на запознати със ситуацията.

Официално изтече информация, че арестът на Банкова и Маринов е за чадър над цигарената контрабанда на Николай Николов – Паскал, смятан за най-силния играч в тютюневата мафия и наследник на разстреляния през 200 6 г. Иван Тодоров-Доктора.

Във връзки с Паскал се подозираше бившият шеф на хасковската полиция Недан Хаджиев, за когато Василев лобирал да се върне на поста, твърдят публикации от последната седмица.

Хаджиев бе назначен за директор на ОДМВР-Хасково от тогавашния МВР шеф Бойко Рашков през януари 2022 година по време на правителството на Кирил Петков.

Пред  „Факти“ адвокатката на Банкова – Аделина Натина твърди, че тя не е задържана. „От жилището на Банкова бе иззет договор за кредит на съпруга ѝ, а от работното място документите, свързани с работата ѝ за предотвратяване на контрабандни канали. Банкова не е задържана, няма намерени пари при обиските“, твърди Натина. Около 13.30 ч. Банкова излезе пред сградата на Агенция Митници. Преди да бъде отведена с полицейска кола тя и адвокатката й говориха за кратко пред медиите. Адвокат Натина обяви, че Петя Банкова не е извършила престъпление и не е получила заповед за задържане. Иззет бил служебният компютър на Банкова и планове за разбиване на контрабандни канали.

Директорката на митниците пък обяви, цитирана от БТА: „Аз съм първата жертва на новото КОНПИ, но няма да се предам“. Тя не каза дали е задържана. Твърди, че има неприязън с предишен шеф на митниците, още докато е била в ДАНС. После, когато почнала да работи в митниците, той искал да я прати в Благоевград, но тя казала, че няма да изпълнява техни поръчки.

Адвокат Натина уточни, че акцията на ДАНС се извършва по неотложност. Успоредно с влизането в централното управление на Митниците, е извършена проверка и в дома на Банкова. Предстои Банкова да бъде разпитана в Комисията за противодействие на корупцията

1 коментар

  1. Адам каза:

    Мачкай Буци, паднали са ти в ръчичките.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране