28.10.2023 | 12:33
#ДАНСwithме23: Протест срещу ликвидирането на машинното гласуване пред ЦИК
Атанас Атанасов поиска незабавна процедура за освобождаване от длъжност на ръководството на ДАНС

Граждани излязоха на протест пред централата на ЦИК в София, за да поискат отмяна на решението, с което се премахна вота с машини на предстоящите местни избори. Демонстрацията е организирана от сдружение БОЕЦ.

„Идвайте да се съберем достатъчно, за да пробием кордона и да стигнем до входа на сградата! Идвайте да окаже натиск и да принудим ЦИК да отмени позорнито си решение и да върнем машините! Идвайте и носете яйца и домати за цикаджиите!“, призовават от БОЕЦ на фейсбук страницата си.

Междувременно съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов поиска незабавна процедура за освобождаване от длъжност на ръководството на ДАНС. „Действията на Държавната агенция „Национална сигурност“ представляват заплаха за националната сигурност на Републиката и демократичното функциониране на институциите, защото компрометираха изборния процес. Призовавам Министерски съвет незабавно да започне процедура за освобождаване от длъжност на ръководството на ДАНС заради злоупотреба с власт“, написа Атанасов във Фейсбук.

Той настоя и председателя на Народното събрание Росен Желязков да публикува доклада на ДАНС, който няма гриф за сигурност, за да може българските избиратели да разберат въз основа на какви данни ЦИК забрани машинното гласуване. ГЕРБ от своя страна призоваха министър-председателя Николай Денков да публикува на сайта на Министерския съвет доклада на ДАНС. „Не разбираме защо, след като ДАНС е пряко подчинена на премиера и след като докладът е изпратен до премиера, Кирил Петков и Атанас Атанасов призовават друг да публикува доклада. Припомняме също, че заместник-директор на ДАНС е бившият депутат от ПП Петър Петров“, се казва в позицията на ГЕРБ.

От правителствената пресслужба съобщиха, че министър-председателят акад. Николай Денков ще направи изявление днес от 14 ч. в Министерския съвет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране