10.01.2024 | 15:01
Държавата тръгна срещу Австрия – данъчни налазиха BILLA и OMV
Василев: Не се оказва натиск за Шенген. Не само OMV и BILLA - проверяват 700 фирми

Масирани проверки на данъчни и други държавни служби са започнали към 10 ч. сутринта в сряда в магазините на австрийската верига за хранителни стоки BILLA в цялата страна, както и на бензиностанциите OMV – също австрийска собственост.

В София се проверяват 8 обекта на BILLA, един в Пловдив и три магазина в Бургас. Проверки има също и във Велико Търново, където инспектори има в два супермаркета на австрийската верига.

БИЛЛА се проверява по регламента за деклариране на стоки с висок фискален риск, както и качеството на месото, което се продава в магазините. След проверката на място следват и за производителите и вносителите на стоки за австрийската верига хранителни магазини.

От веригата бензиностанции OMV се проверяват обекти в Плевен, София, Варна, Пловдив и Бургас. Там заедно с данъчните има и митничари. Австрийските бензиностанции са поставени на предварително наблюдение за нарушения и проверяващите имат право включително да затворят обектите им.

Натиск не се оказва – текат проверки сигурно в още 500, 600 и дори 700 фирми в страната в момента. Снимали сте две австрийски и сте решили да четете повече, отколкото има. Това каза финансовият министър Асен Василев по повод проверките на НАП, БАБХ И Агенция “Митници” в австрийските фирми BILLA и OMV по-рано днес.

“Знаете, че във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки, които са за събираемост от 1-ви януари, на българския пазар има засилено присъствие в абсолютно всички хранителни магазини, както и други обекти, където има стоки с висок фискален риск, както и при производителите на такива стоки”, уточни  министърът.

Запитан как гледа на призива от работодателските организации тези дни – австрийските фирми да бъдат бойкотирани, за да натисне България Австрия така, че да ни пусне в Шенген и за сухоземните граници, Василев отговори: “Това е въпрос на българските потребители, а не към правителството. Бизнесът е свободен да отправя, каквото иска призиви към гражданите.

Това, което ние правим и където има диференцирано отношение спрямо Австрия, са проверките на Агенция “Митници”, където всички товари от и до там, минават пълният набор от проверки.”

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък нарече подобна идея грешка и категорично се обяви против всякакви бойкоти на Австрия. Борисов предложи, вместо това, делегация от родния и австрийския бизнес у нас да отиде във Виена и да проведе среща с канцлера, за да обясни защо е толкова важно да бъдем допуснати в Шенген и през сухопътните граници.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране