01.02.2015 | 19:03
Дебелт под вода, трупове на животни плуват по улиците
200 души в Кърджалийско бедстват, селото им е откъснато от света

Мандреското езеро буквално потопи село Дебелт, община Средец. Хората от десетки къщи са евакуирани, животни са удавени.

„Виждаше се само вода, нищо друго. Добре, че сварихме един по един да изведем хората от къщите им още рано тази сутрин. Приготвиха си най-необходимото и се преместиха при свои синове и дъщери, както и други роднини в Бургас. Малко да се бяхме забавили и щеше да бъде късно. В 5 часа сутринта будихме жителите, за да ги спасим”, казва кметицата на Дебелт Иванка Ангелова пред „Флагман“ .

Тя цяла нощ е била на крак, за да следи положението в населеното място. Дебелт е изцяло откъснато от пътя Бургас-Средец, шосе просто няма. Не се вижда къде свършва всъщност Мандренското езеро. Крайпътно заведение е тотално опустошено от водната стихия, спирката на междуградския транспорт до Бургас е отнесена.

200 души в кърджалийското с. Софийци бедстват, защото са откъснати от света. Придошлата река Джебелска отнесе моста към населеното място, а обходния черен път през с. Върхари също е залят и непроходим. На оглед в района на отнесения район бяха депутатът Цвета Караянчева и областният управител Илия Илиев.

„В селото нямат нужда от храна. Проблем ще единствено ако някой има нужда от спешна медицинска помощ“, каза началникът на пожарната Христо Тодоров. Друга невралгична точка в областта беше язовир „Македонци“ в нощта срещу неделя той е започнал да прелива над стената, която е започнала да подава.

„Опасността от скъсване и заливане на къщите в близкото село Глухар беше съвсем реална“, каза Илия Илиев. По негово нареждане с техника на местното „ВиК“ е извършен изкоп, през който да се отича придошлата вода, за да не се стигне до скъсване на язовирната стената. В неделя количеството на валежите в област Кърджали надхвърли 250 л/кв.м.

Реките Върбица и Крумовица от водосбора на Арда са разширили коритата си, отворена са седем от деветте клапи на яз. „Студен кладенец“. Заради лошото време над 30 села останаха без електрозахранване. Много са и населените места без вода. Заради обилните валежи на много места са активирани свлачища, залят е мостът между Китница и Русалско. На много места имаше проблем с паднали дървета и клони по пътищата. Десетки са наводнените къщи, обществени и частни сгради в района. До неделя на обяд пожарната в Джебел е получила 120 сигнала за аварийни ситуации.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране