01.09.2023 | 20:32
Делото срещу Местан започва отначало. Съдията се пенсионира…
Новото "първо" заседание засега няма дата

Делото срещу някогашния лидер на ДПС Лютви Местан ще започне отначало след две години съдебни заседания. Това става ясно от съобщение на окръжния съд в Кърджали. Причината е, че съдията, който го гледа, се пенсионира. Понеже в закона има изискване за „несменяемост“ на съдебния състав, делото е разпределено на друг магистрат. Той е отложил насроченото за 8 септември заседанието. Новото „първо“ заседание засега няма дата.

Местан е обвиняем заради тежка катастрофа, при която през лятото на 2019 г. загина малко дете. Инцидентът стана край момчилградското село Загорско. Според прокуратурата тогава при ляв завой Местан е отнел предимството на идваща по главния път кола и последвал ударът. Подсъдим по същото дело е и бащата на загиналото дете Юсеин Ахмед. Разследващите твърдят, че той е карал с превишена скорост.

Това е поредното протакане на делото срещу политика. В началото на тази година заседание бе отложено заради влошеното здраве на Местан. Преди това материалите бяха връщани на прокуратурата заради допуснати нарушения.

Местан твърди, че е невинен и обвинява прокуратурата в изпълнение на политическа поръчка. Инцидентът стана след като той вече не бе част от ДПС. После Местан основа партия ДОСТ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране