12.01.2024 | 10:06
Демонтажът на Альоша в Пловдив удари на камък, ще има референдум
Съветниците от ПП-ДБ настояват за преместване на паметника, но колегите им в Общинския съвет смятат, че има много по-важни проблеми

Паметникът на Альоша в Пловдив е свързан с един много тежък период за българската нация, когато страната ни е окупирана в края на Втората световна война от Червената армия. Той манифестира това време и затова трябва да бъде преместен, каза пред бТВ общинският съветник Владимир Славенски от групата на ПП-ДБ.

Тази окупация продължава три години и през този период българите преживяват много злощастни моменти, добави той.

Идеята му за вземане на бързо решение за демонтаж на паметника обаче не намира подкрепа. Повечето от колегите му в Общинският съвет не са никак склонни да гласуват за бутане на гранитния гигант и то не само защото не е никак ясно как без кран ще го свалят от хълма Бунарджик и ще го отнесат до Музея на комунистическото изкуство, както предлагат от ДСБ, а и защото това ще е прекалено скъпо, а има много по-големи проблеми за разрешаване. Това е и една от причините, заради които от ГЕРБ не изразиха свой представител тази сутрин да говори пред бТВ за Альоша.

„Общинският съвет в Пловдив се състои от осем групи, като най-голямата от тях е тази на ГЕРБ. От нея тази сутрин не изпратиха представител“, каза кореспондентът Райна Зайкова.

От ПП-ДБ настояват паметникът да бъде преместен до края на годината. Повечето от общинските съветници, които се появиха в ефира на телевизията се изказаха, че не те, а гражданите на втория по големина град трябва да решат Бунарджика да остане без каменният войн. Оказва се обаче, че дори за референдум няма средства.

„Социалистите в Пловдив сме на твърдата позиция, че паметникът на Альоша е там, където трябва да седи. Той не е символ на разделението, а на един епичен период от българската история. Всяка дума в посока за неговото преместване подлага на съмнение резултатите от Втората световна война. Все пак освен руски войници, ние сме имали и българи, които са се били по всички фронтове“, контрира го общинският съветник Калин Милчев от групата на БСП.

Той поясни, че страната ни има над 400 000 войници, които са били в редовете на тогавашната Червената армия, като 20 000 от тях са загинали. „Тези хора имат право да бъдат почетени. Тяхната кръв не е изтекла напразно. Дадена е, за да живеем тук един нормален, свободен и мирен живот“, категоричен е Калин Милчев.

„Важно е да се предизвика обществен дебат. Ако трябва да се взема тежко решение, ние сме също за референдум, но през това време трябва да се обсъдят правните, техническите и финансовите аспекти на този въпрос“, каза Стефан Послийски от третата по численост група в Общинския съвет „Съединени за Пловдив“.

„В момента сме в процес на остойностяване на референдум и обсъждаме как може да се осъществи. Във всички комисии отложихме вземането на решение по този казус. Нашата позиция е категорична, че казусът е с особено голямо значение, което засяга всички граждани на Пловдив и трябва да се вземе след провеждането на референдум“, заяви пък Тервел Борисов от ИТН.

„Категорична позиция нямаме, тъй като в гражданското движение имаме различни хора и при обсъждането с колегите взехме решение всеки да изрази своето мнение и становище, но това, което е важно да се каже, че този дебат вече започна. Трябва да го направим по всички демократични начини, които позволяват законите. Референдумът е една удачна форма за вземане на такова решение“, коментира Борислав Инчев от „Браво, Пловдив!“

„Смятаме, че пред Пловдив в момента има много по-важни проблеми и не считаме, че Альоша е номер 1,2 или 5. Екологичният градски транспорт, състоянието на река Марица, зелените площи, ограничаването на презастрояването са изключително важни“, добави той.

„Ще подкрепим идеята за референдум, защото пловдивчани трябва да вземат дейно участие и като изразители на тяхното желание и воля трябва да знаем какви са нагласите, за да е обосновано решението ни“, подчерта Инчев.

Пловдивчани ще решат каква ще е съдбата на Альоша и това няма да стане скоро, коментира накрая Райна Зайкова.

1 коментар

  1. ндааа каза:

    като ми заговорят за окупация ми се додрайфва…

    какво отношение искат към немския сателит царство българия, обявила война на сасщ (североамерикинските съединени щати) и обединеното кралство?

    аман от де-ба-ейци….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране