11.02.2024 | 12:38
Денков чел ли е “Дипломацията” на Кисинджър? ГЕРБ обясни защо не го иска за външен министър
Тома Биков обяви, че сегашният премиер има нулева експертиза във външната политика

Партньорите в управлението ГЕРБ и “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) все още не са готови с формулата на ротацията в правителството, който по план трябва да се случи съвсем скоро – на 6 март. Тогава Мария Габриел от ГЕРБ трябва да замени акад. Николай Денков на премиерския пост, а той да заеме поста ѝ на вицепремиер.

От седмица насам обаче ПП-ДБ и ГЕРБ са в публичен раздор за поста на външния министър, който ще оваканти Мария Габриел. Първоначално лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде ултиматум тя да съвместява двете позиции след ротацията и отхвърли енергично настояването на ПП-ДБ Денков да оглави МВнР. После Борисов склони Габриел да не държи и двата поста, но даде ултиматум МВнР да остане при ГЕРБ.

Тома Биков от ГЕРБ добави нови аргументи към позицията на партията си защо министър-председателят, който очевидно се справя много добре с външнополитическите отговорности, а освен това е академик по физикохимия със сериозен международен престиж, не бива да става външен министър.

В неделя Биков заяви с убеденост пред БНТ, че Николай Денков има “нулева експертиза във външната политика”.  “Тяхната партия или формация (ПП-ДБ) иска да ѝ се чува гласът в Европа през Министерството на външните работи, което само по себе си е скандал, изречено от човек, който заема премиерския пост в момента. Колкото повече дълбаем в тази ситуация кой с какви мотивации иска да вземе външно министерство, толкова по-няма да решим въпроса”, каза Биков.

“Убеден съм”, че Денков не е чел “Дипломацията”

Той смята, че дори и да се преформатира правителството не като експертно, а като политическо, Денков отново не е подходящ за поста външен министър:  “…защото ние се намираме в една много сложна геополитическа ситуация – има много тежък, многостранен и многопластов конфликт между Израел и Палестина, имаме война в Украйна, имаме много сложни процеси в ЕС и в глобален мащаб, а ние стоим на границата на тези конфликти. Сменят се и газовите коридори и в този момент искаме да дадем това нещо на човек като г-н Денков, който аз съм убеден, че не е чел дори “Дипломацията” на Кисинджър.”

Не може да се експериментира с хора, за които МВнР ще осигурява достъп до някакви важни политици, заяви Тома Биков и попита каква е концепцията за българската външна политика.

Той не коментира дали е препитвал Мария Габирел за концепцията ѝ за външната политика, нито пък дали е чела”Дипломацията” на Кисинджър.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране