01.12.2023 | 10:56
Денков пак плаши с оставка. Поиска ГЕРБ да оттегли свое назначение
Новият подуправител на НЗОК е лобирал по начин, който трябва да бъде проверен от прокуратурата, обяви премиерът

Николай Денков настоя ГЕРБ да оттегли одобрения от парламента подуправител на здравната каса Момчил Мавров. Той беше избран с тежък скандал вчера и при ожесточената съпротива на ПП-ДБ, които настояват, че Мавров е компрометиран и е неподходящ за поста.

Тази сутрин Денков даде брифинг в парламентарните кулоари, на който повтори обвиненията срещу новото назначение и обяви, че очаква от ГЕРБ, които го издигнаха, сега да го оттеглят. На въпроса по какъв начин да стане това, след като той беше избран от парламента, премиерът отсече: „Това е техен проблем (на ГЕРБ – бел.ред.). Те са го създали, те да го решат.“ Не се разбра обаче какво смята да предприеме, ако това не се случи. Премиерът само повтори, както много пъти е казвал преди, че ако управлението не се движи в правилната посока, тогава няма смисъл от него.

Денков обясни, че има сигнал от ДАНС до прокуратурата за това, че Мавров е „лобирал по начин, който изисква проверка от прокуратурата“. Въпросният доклад на агенцията е бил препратен на председателя на парламента Росен Желязков, за да запознае парламентарните групи, включително ГЕРБ и ДПС. Премиерът беше категоричен, че не може човек с проблем да управлява институция с 8 милиарда бюджет. Със същите мотиви вчера ПП-ДБ обявиха, че няма да подкрепят Мавров за поста.

„Вчера абсолютно силово с ДПС и „Възраждане“ избраха този човек. Беше демонстриран един начин за вземане на решения, който може да бъде изключително опасен, даже фатален за развитието на България, ако той бъде приложен в следващите дни и седмици, когато очакваме гласуванията за Конституцията, когато очакваме избор на състав на антикорупционната комисия, както и на регулаторите“, оплака се Денков.

По думите му, от Европейската комисия са се поинтересували защо се бави приемането на правилата, по които ще се избере състав на антикоруционната комисия. Денков посочи, че не трябва случилото се с избора на Мавров да се повтори и с органа, от който се очаква да се бори с корупцията. „Това означава ние да превъртим играта отново и да се окаже, че хора със съмнителни качества и съмнителна репутация се опитват да управляват България. Ние в това няма да участваме“, заплаши премиерът. И настоя, че ГЕРБ трябва да се върне в правилната посока – с подготовката на законите, които трябва да се приемат, и с изпълнението на управленската програма. „Ако не стане, това правителство няма смисъл“, предупреди Денков, както многократно е правил и преди.

В същото време, той се изказа доста меко за министрите, с които има проблеми – Калин Стоянов на вътрешните работи и Александър Йоловски на електронното управление. Според Денков той е получил от Стоянов уверения, че ще има конкретни резултати от разследването за полицейско насилие по време на протеста срещу БФС в София. „Това, което следя, е министрите да си изпълняват задълженията. И в двете министерства това се случва“, каза Денков.

Накрая той поиска от ГЕРБ да започнат разговори с ПП-ДБ за механизъм, по който да се правят назначенията във властта – нещо, за което се говори от създаването на кабинета. Денков напомни, че още в средата на годината е изпратено предложение на герберите в тази посока, което те все още не желаят да разгледат. А вместо това предпочитат назначенията да се правят на квотен принцип – за всяка партия. „С Мария Габриел (вицепремиерът, издигнат от ГЕРБ – бел.ред.) сме казали, че това няма да стане. Начинът да се реализира това сътрудничество в управлението е лицата да бъдат приемливи и за мен, и за нея. Вчера това беше нарушено“, добави той.

Що се отнася до непрекъснатите провокации от страна на Делян Пеевски от ДПС, Денков коментира, че „не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости в публичното пространство“. „Аз съм доста добре с нервите. Изобщо не ме интересуват дребните заяждания и провокации, които са ежедневни. Интересува ме дали вървим в правилната посока“, обобщи премиерът.

1 коментар

  1. Браво каза:

    Приемайте я веднага, докато не се е осъзнал!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране