27.02.2024 | 10:25
Директорът на ГДБОП: Има твърдения, че Сарафов е бил чест гост в „Осемте джуджета“
Бившият следовател Петьо Петров е жив и е избягал в съседна балканска държава, съобщи Явор Серафимов

Има твърдения, че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е бил чeст гост на клуба „Осемте джуджета“, използван като офис от бившия следовател Петьо Петров-Петьо Еврото. Самия Петьо Еврото е жив и е напуснал България с фалшиви документи или през зелената граница и по данни на ГДБОП се намира в съседна балканска държава. Той продължава да се издирва.

Това стана ясно от думите на шефа на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ Явор Серафимов пред Нова тв. По случая с Еврото и неговата група за влияние в съдебната система е проведено сериозно разследване. На прокуратурата са предадени 100 страници справка за дейността му. Именно там са отразени честите посещения на Сарафов в „Осемте джуджета“, където той бе сниман да се здрависва с Петров.

„Публично известни станаха някои снимки за посещението на г-н Сарафов в този клуб. Считам, че този клуб е посещаван от много хора. В сигнала се споменава и неговото име, и на различни хора. В следствие на материалите, които бяха излъчени, има твърдения, че е посещавал редовно. В проверката на ГДБОП се стига до „Осемте джуджета“, че именно там са проведени срещите“, каза шефът на ГДБОП.

По думите на Серафимов сигналът срещу бившия следовател е подаден от Антикорупционния фонд в края на 2021 г. и е свързан с взаимосвързаности между бивши и сегашни служители на МВР с охранителната фирма „Делта гард“, която бе част от разследването за отнетия бизнес на Илия Златанов.

„Считам, че този клуб е посещаван от много хора. В самия сигнал не се посочва Сарафов да е бил редовен гост, но в последните материали, които бяха излъчени, има такива твърдения. Мисля, че това е споменато в материалите, които сме предали във Върховната касационна прокуратура“, заяви Серафимов.

По-късно от МВР изрично уточниха, че в доклада, изпратен от ГДБОП до ВКП през 2022 г., не се съдържа името на Сарафов. Името е споменато единствено във връзка с публично известна снимка, разпространена в медиите. Той, както и други магистрати, не са били обект на разработка, тъй като МВР няма компетентност спрямо тях.

Разследването показва, че престъпната дейност е многопластова. В преписката присъстват 3-4-5 души от съдебната система – и от Софийската районна, и от Софийската градска прокуратура, и от вече закритата Спецпрокуратура, а едно от направленията е търговия с влияние. Въпросните хора били в тесни връзки с Еврото.

„В хода на проверката Петьо Петров е призован като свидетел и е дал сведения. В тях твърди, че благодарение на неговите юридически способности хората го търсели за помощ. Проверката е изпратена във Върховната касационна прокуратура. Към момента нямаме информация какво е последвало. В нея има голям обем материали за търговия с влияние и измами. Никой от прокуратурата не ни е уведомил за движението на преписката. Може някой прокурор да е забравил да ни уведоми, да го наречем така. Мисля, че в преписката имаше записани и имената на прокурори от ВКП“, бе категоричен Серафимов.

Той напомни, че не е в правомощията на ГДБОП да разследва магистрати.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране