08.02.2023 | 19:17
До дни ще започнат промоции в хипермаркетите
Мярката на правителството за контрол върху цените на храните ще има дисциплиниращ ефект
Мярката на правителството за контрол върху цените на храните ще има дисциплиниращ ефект, който ще се изрази в промоции в големите вериги магазини през следващата седмица. Това прогнозира в ефира на bTV икономистът Румен Гълъбинов.

Според него поставяне на таван на цените на хранителните стоки не е печелившо решение. Той предложи алтернатива – въвеждане на пределна търговска надценка. “Цените продължават да са с различни нива, но търговската верига не може да продава с повече от 10 или 15% надценка хранителни стоки”, обясни той.

Гълъбинов смята, че е необходимо да се прави мониторинг на пазарите, особено на хранителни стоки: не само на едро, но и на дребно. По думите му, тази стъпка на правителството, е в правилна посока.

“Една голяма част от хранителните продукти, които употребяваме ежедневно, са от внос. Там, където има осезаема разлика, която не може да бъде обяснена по финансова или икономическа причина, да се търси търговска злоупотреба. Хората очакват бързи решения”, коментира икономистът.

Финансист за правителствения контрол върху цените: Какво ви става, бе, хора? Чист популизъм!

Румен Гълъбинов отечете, че инфлацията за последните два месеца – декември и януари, е на едно и също ниво. “Има забавяне на инфлацията, дори има надежда, че тя ще намалее през 2023 г. Миналата година сме достигнали пика, сега започва да намалява. В малката потребителска кошница е скъпо и това тежи върху бюджета на всяко едно домакинство”, отбеляза, обаче, той.

Икономистът заяви още, че за България няма да е проблем да приеме еврото от началото на 2024 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране