02.12.2023 | 11:02
Добре че не минаха „донос-бонус“ и „данък бакшиш“
Според Левон Хампарцумян нито в ресторантите е по-евтино, нито пък е по-качествено

Социален ли е Бюджет 2024? След понижаването на инфлацията – станахме ли по-богати? И правилно ли беше отпадането на редица данъчни мерки? Коментар на тези въпроси направи финансистът Левон Хампарцумян по НОВА.

„Бюджетът е за всички. Тези хора, на които така или иначе им е добре, обикновено са предприемчивите хора, които създават богатството. Това са предприемачи, високо образовани хора, такива с редки професии, добре платени. Така че, те създават условията за тези, на които по някакъв начин животът им е протекал така, че не могат да се състезават директно с тях. Но резултатът от икономиката, от тяхната дейност в едно модерно общество, е през данъците, чрез които те получават по-добри възможности“, подчерта той. По думите му това, че финансовият министър не е успял да прокара своите идеи за „бонус-донус“ и „данък-бъкшиш“ е било правилно.

„Аз не съм сигурен и колко финансовият министър е бил настойчив по тези въпроси, защото това са мерки, които звучат интересно, но граничат с наивността от гледна точка на резултатите, които биха донесли на фиска, на данъчните. За вдигането на ДДС-то на ресторантите, аз също мисля, че е хубаво да имаме единна данъчна ставка. По ред причини. Защото ресторантите го получиха – даваш някаква отстъпка, след това не можеш да я вземеш. Всъщност, нито поевтиняха ресторантите, нито качеството на обслужване стана, Бог знае, колко по-различно. То е такова, каквото е. Така, че това от гледна точка на потребителите беше неутрално. От гледна точка на Министерство на финансите получават по-малко пари. Де факто, ние субсидираме ресторантите като общество“, категоричен е Хампарцумян.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране