29.07.2015 | 22:37
Доган строи новия си сарай с 19 млн. лв. от КТБ
Достъпът до строежа е забранен, Калин Тихолов е пълномощник на управителя на "Хермес солар" ООД

Скандалната фирма “Хермес солар” ООД, която строи новите сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган край Бургас, е взела 21 млн. лв. кредити от КТБ.

Проверка на МИГNews.info в документацията на умишлено фалираната банка показа, че фирмата е получила крупната сума чрез два кредита. Първият заем за близо 12 млн. лв. е от март 2012 г., а вторият е за 7 млн. лв. и е от юли 2013-та г. Справка в Имотния регистър показа, че те са обезпечени само е една ипотека на терен в София, оценен от КТБ на 5,2 млн. лв.

Споде документите, милионите са взети за “построяване на завод за производство на фотоволтаични панели в София”. Няколко месеца след затварянето на КТБ – през октомври 2014 г. неочаквано “Хермес солар” ООД рефинансира изцяло всичките си задължения. Фирмата е обслужена с  най-голямо внимание от ПИБ. Нейният кредит е покрит напълно чрез директно плащане от банката, която получи над милиард лева държавна помощ. Най-вероятно става дума за рефинансиране отново чрез заем.

До 18 юли тази година, което е близо месец след вкарването на КТБ под специален надзор, мажоритарен собственик на “Хермес Солар” е секретарката на покойния Ахмед Емин. Това е застрелялият се при неизяснени обстоятелства приближен до Ахмед Доган. Секретарката се казва Хайрие Хаджийска и държи 85%. Бившият управител Мустафа Шан пък е с 5% от дяловете. Останалите акционери са руският гражданин Василий Рибаулин и арменецът Георгий Серопян. След сделката мажоритарен собственик на компанията става 28-годишната Снежана Карова, която няма никакви други търговски участия.

Пълномощник на управителя на фирмата Мустафа Шан е арх. Калин Тихолов. Именно той е подписал строителните книжа за мащабния строеж, който никне в момента на самия морски бряг в парк “Росенец”. Подписът на Тихолов стои под договора за строителен надзор с фирма “ЗТ Консулт” ЕООД. Името на последния нашумя през 2013-та г., когато ДПС го предложи за министър на инвестиционното проектиране в кабинета “Орешарски”. Заради силното обществено недоволство, Тихолов бе заменен с Иван Данов.

Преди няколко седмици депутати от Патриотичният фронт внесоха заявление в Община Бургас за предоставяне на сведения и документи относно скандалното строителство в „Росенец“. Достъпът до строежа е забранен и има съмнения, че параметрите на строежа надхвърлят позволените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

1 коментар

  1. аз каза:

    Превърнахте България в кичозна дестинация

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране