17.05.2016 | 19:58
Догодина – цели проводници!
Контролирано изпускане

И последното заседание на кабинета бе проведено във формат „контролирано изпускане на харизма“, фатмашки маниери и обилни струи от шланга за благодат. Моля.

***

БОЙКО БОРИСОВ: В неделя в Кърджали, Лукарски, открихме един завод. Ще намериш време да отидеш да го видиш, защото те са три поредни такива. Близо 2 хиляди нови работни места. И много хубаво го бяха направили. Примерно, високите класове автомобили на BMW, на Mercedes, на Audi, на VOLVO, джипове, лимузини, с отворени капаци и вдигнати на крик, и със знаменца кои компоненти от тях са произведени в България и си пише: „Произведено в България“ – набодени навсякъде. Даже на журналистите там им казах, че мислят, че карат немски коли, а всъщност половината компоненти вече са произведени в България. Изцяло роботизирано. И там са събрали хората около Кърджали. Две хиляди работни места, уникално!

Приех ги, пратихме ги в Агенцията по инвестиции, така че ги поемете. Искат в София да развият институт за иновации, за електроавтомобили, тъй като голяма част пък на хибридните автомобили също се произвежда тук. Поставили сме си за цел ръстът на икономиката във втората половина на годината да мине 4% и затова искам да се съсредоточите максимум в българските, в чуждите инвестиции. С всеки един – да му се осигурят максимално добри условия, защото на фона на всички останали държави… Виждате, бюджетен дефицит – знаете, намерихме го на 3.8%, сега е 2.1%. Така че тези пари, които събираме, с милиарди повече – покриваме дефицитите. Защото за разликата за този бюджетен дефицит им се плащат лихви, знаете, които никак не са малко на година.

Фискалния резерв колко го заварихме, Горанов?

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Фискалният резерв в края на 2014 г. беше под минимума, затова се наложи да изтеглим мостови заем в месец ноември, за да възстановим помощта към Първа инвестиционна банка и да погасим в началото на януари падежиращия дълг.

БОЙКО БОРИСОВ: В размер на…?

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Мисля, че около 1 милиард и 600 милиона погасихме януари 2015 г. падежиращ стар доларов дълг. Затова се наложи и спешно да гласуваме многогодишната програма за емисии и в март месец, 27 март по памет, но в края на март 2015 г. емитирахме много успешно 3 милиарда.

БОЙКО БОРИСОВ: Това трябва да се обяснява много добре, защото при 11.9 резерв, при стари дългове, които изплащаме, тази опорна точка, че сме взели 16 милиарда да ги похарчим и да задължим, просто е лъжа.

Така че, нямаме никакво морално или каквото и да е друго основание да се подвеждаме за предсрочни избори. При тези показатели мен ще ме е срам пред хората в България, а и пред Брюксел да кажем, че ни е трудно в парламента. Защото хаосът при Орешарски, когато митниците нямаха даже началник месеци наред…

А в момента променяме още няколко неща, виждате при акцизите и митата. От пет-шест дена „Илиянци“, понеже е поставен под наблюдение, всички складове са затворени, никой не работи. Мислят си, че ще си тръгнем, но мога да ги уверя, че няма. И затова си позволяваме и да почваме да планираме с Ненчев в отбраната, в другите сфери, Северозапада. Иначе няма как.

Кажи, Лукарски.

БОЖИДАР ЛУКАРСКИ: Само да добавя за една нова инвестиция, господин премиер. Там, където Вие преди около три седмици откривахте близо до Пловдив една голяма американска инвестиция, точно до този терен японска фирма – най-големият производител на пневматика в света, е закупила три пъти повече земя, отколкото американците, и почва да строи тази година най-големия завод на Балканите за пневматични машини. На първи прочит, ще са поне 2400-2500 работни места. Вече почваме да се замисляме откъде да ги карат тези хора там в този район.

БОЙКО БОРИСОВ: Навремето казваха, че асфалт не се яде, а сега там, където има магистрали и жп линии, там отиват инвеститорите. Затова сега мощно в Северозапада и Северна България, за да може да ги пренасочваме нататък.

Благодаря.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране