27.07.2015 | 13:16
Докато има ракия, България е непобедима
Божидар Димитров откри дестилационен съд за производство на ракия край крепостта Лютица

„Докато има ракия, България е непобедима.“

Това заявява професор Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, в официално съобщение до медите за новооткрит фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия при разкопките на крепостта Лютица край Ивайловград.

Това е вторият дестилационен съд за ракия, откриван в крепостта (първият бе открит през 2011 г.), и третият – в България. Първият е открит при разкопки в Дръстър (днешна Силистра). Вторият интересен момент е, че всички дестилационни уреди са датирани от ХІ век, напомнят от музея.

„Както е известно, и в момента се водят спорове кога е измислена ракията. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през ХVІ век. Археологът, проф. Константин Тотев обаче откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от ХІV век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник.

А проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София. Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки, здрави българи „с мустаци“, които отгоре на всичко преди бой пиели ракия и така ставали непобедими. Тези документи помогнаха на министър Мирослав Найденов да регистрира ракията в Брюксел като български продукт.

Сега става ясно, че ракията сме я измислили поне три века по-рано от ХІV век“, завършва съобщението, подписано от Божидар Димитров.

Миналата седмица проф. Димитров съобщи за поредното откритие на българската археология – намирането на извор с „чудотворна вода“ в Голямата базилика в Плиска. Тогава Димитров покани премиера Борисов да посети мястото и „да се окъпе за здраве и късмет“. Не се съобщава дали Димитров е поканил премиера на една ракия след последното откритие.

1 коментар

  1. Ник каза:

    Докато има…
    Намирам го за просташки хумор,особено в момент,когато България загива!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране