02.11.2016 | 12:28
Дончева: Всеки пост може да стане декоративен, ако на него стои декоративен човек
Предизборната кампания беше кампания на статуквото срещу промяната, каза още Дончева

Президентът има всякакви правомощия. Всеки пост може да стане декоративен, ако на него стои декоративен човек. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV кандидатът за президент Татяна Дончева. Тя даде за пример музиката и театъра, където един и същ нотен или словесен текст може да изглежда по съвършено различен начин в ръцете на различни изпълнители. „Така че – някой си чука ноти, друг си свири музиката”, каза Дончева.

Предизборна кампания беше кампания на статуквото срещу промяната. Парламентът е статукво. Това е театрална сцена, на която играят играчи от един отбор, които имат бизнес основно и политически зависимости помежду си. Тези хора няма да променят абсолютно нищо, защото са се наместили около казана с черпаците, допълни кандидатът за президент.

Тя допълни, че БСП се оглавява от олигархичното си крило, което е в тесни връзки с Бойко Борисов.

„Присъствието на Румен Овчаров, Петър Димитров и Асен Гагаузов в това правителство в последните две години на ключови позиции в стопанската сфера, държавна, означава само едно – че в ключовите направления – ядрените отпадъци, Бургас-Александруполис и „Лукойл Нефтохим“ ГЕРБ и БСП имат абсолютно ясни, еднакви интереси“.

Тя припомни също така кой е назначил Бойко Борисов за главен секретар през 2001 г. Това е Бриго Аспарухов, който сега е член на Политбюро на БСП.

Какви смятате, че са отношенията между тях? Кой на кого е началник, подчинен и какви са другите им общи неща, допълни Дончева.

Статуквото брани по всякакъв начин територията, ако кривнете, то трябва да е в параметрите, които статуквото е определило. Социолозите също са част от статуквото. Райчев и Стойчев са ученици на Луканов, Кольо Колев също, каза още тя.

Ген. Румен Радев го избра оръжейното лоби и олигархичното ръководство на БСП. Това, че той бил отвън, това, че той не знаел нищо, го поставя в ролята на парашутист, пуснат в една джунгла, в която той, докато се ориентира кой кой е и защо се случват нещата, е минал мандатът, коментира още кандидатът за президент.

„Играе се на еднопартийна система – ГЕРБ е БКП на Тодор Живков, БСП е ГЕРБ на Лилов и Луканов, Ивайло, Трайчо Трайков и Краси Каракачанов са добавката. Всъщност, само Трайчо не е подчинен на това задкулисие, но той е просто за цвят, за да се обясни на десните, че те биха били допуснати в мача, макар и с по-второстепенна роля. Всичко останало трябва да бъде навън“.

Страната има нужда от промяна, каза Татяна Дончева и допълни:

„Дали хората ще продължат да възприемат нещата така лековерно и странно, дали все още 200 000 души ще са готови да гласуват за Марешки, който е подсъдим по дело за рекет и заради лекарствата си. Те дори не знаят, че го избират за президент. Смисълът на действията на тези хора е, че те нямат абсолютно никаква ориентация и никакъв интерес

Аз съм сигурна в едно – каквото и да правите, вие не можете да промените обективните проблеми на България и те ще се стоварят върху вас. Аз ви предлагам яснота какво се случва и изходите от нея. Ваше право е и право на всеки гражданин да ги приеме или не, да вярва или не, да продължи да смята, че неговите лекарства за две седмици напред са по-важни, а същевременно да твърди, че е за върховенство на закона и правилата.

Ако искат членовете на БСП да са дисциплинирани и да вярват на една абревиатура без да се занимават с това кой кой е – това си е тяхна работа“.

Попитана какво ще направи, ако стане като президент, Татяна Дончева каза:

„Конституционна и съдебна реформа, за да даде на държавата лост за налагане на справедливост, отговорност на президента о- лична и персонална за това какво прави държавното обвинение, кога бездейства и кога действа в противоречие със закона, с възможности главният прокурор да бъде избиран и отзован от президента лично, с възможност да се избегне цялата тази клиентела и лобисти. Превръщането на културата и образованието в национален приоритет”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране