22.04.2024 | 21:26
ДПС издига Елена Йончева за евродепутат
Делян Пеевски ще бъде издигнат за водач на листата на ДПС Благоевград за парламентарните избори

Елена Йончева изненадващо е номинирана за член на Европейския парламент от Областния съвет на ДПС в Благоевград. Номинацията е знакова по няколко причини. Благоевградската организация се смята за една от най-добрите в страната и тук по традиция е изключително силно влиянието на председателя на партията Делян Пеевски. Именно той да бъде водач на листата за следващото Народно събрание бе единодушно решено на днешното заседание.

Вторият много важен знак е, че ако приеме, Йончева, която в отиващия си Европарламент бе член на групата на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, ще трябва да премине в отбора на европейските либерали. Останалите номинации за евродепутати са на Делян Пеевски, който е поставен на първо място, Джевджет Чакъров, Илхан Кючук, Искра Михайлова, Станислав Атанасов, Танзер Юсеинов и Танер Кабилов.

Елена Йончева влезе в открит конфликт с лидера на БСП Корнелия Нинова и няма никакъв шанс да получи благословията отново да оглави листата на най-голямата ляма партия у нас. Разследващата журналистка влезе в отбора на бившия си приятел Сергей Станишев, което на практика съвсем я изолира от ръководството на столетницата.

Съвсем наскоро Елена Йончева окончателно изгуби делото за плащането на близо 58 000 лева данъци и лихви, установени с ревизионен акт на НАП през 2021 година, съобщи наскоро „Сега“. Тя е осъдена да плати още 11 500 лв. разноски по делото. Става дума за задължения на фирмата „Офроуд“ ООД, на която Йончева е била управител. Според данъчните дружеството дължи корпоративен данък, както и вноски за здравно осигуряване и това е установено с ревизионен акт през 2020 г.

В хода на данъчната ревизия е установено, че в „Офроуд“ ООД не е имало наети лица по трудови или други приравнени на тях правоотношения. Според договор за управление и контрол Елена Йончева всеки месец е получавала 14 300 лв. възнаграждение. Всяка година, с изключение на 2014 г., фирмата е декларирала счетоводни и данъчна загуби. Установени са постъпления по сметки на „Офроуд“ ООД в КТБ в лева и в евро, извършени няколко дни преди и два дни след регистрацията на дружеството. Сумите са преведени от съдружника „Далий трейдинг лимитид“ (Вирджински острови).

„Офроуд“ ООД е декларирало счетоводни загуби, които не са покрити с постъпилите парични средства, обясняват данъчните. Допълнително е установено, че през 2012 г., 2013 г. и 2014 г. суми от получените средства са изтеглени на каса лично от Йончева (174 654 лв.), като липсват документи за използването им за дейността на дружеството. Затова и НАП прави извод, че тези пари са укрити приходи.

Публичните задължения на „Офроуд“ са в размер на 183 942 лв. – 126 940 лв. главница и лихви 57 002 лв., изчислени към 25 януари 2021 г. Дългът е категоризиран като несъбираем.

Съдът не приема аргумента на Йончева, че от нея не може да се търси отговорност, тъй като към момента на установяването на задълженията на „Офроуд“ ООД тя вече не е била негов управител.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране