17.03.2015 | 19:12
ДПС ползва Сърница, за да се обяви против задължителния вот
Партията не купувала гласове с часовници и броеници

Два дни след първия тур на местните избори в Сърница ДПС атакува идеята за задължително гласуване с аргумента за високата избирателна активност в новосъздадената родопска община.

Най-важният резултат от местните избори за община Сърница е безпрецедентната, изключително висока избирателна активност, която е статистически около 75%. Това коментира на пресконференция Лютви Местан, лидер на ДПС, чийто кандидат за кмет е първи по резултат и отива на балотаж срещу претендента на ГЕРБ.

„Но според нас избирателната активност e над 95%, ако имаме за критерий жителите на общината, които в изборния ден са били в съответните населени мести. Това е най-важният резултат, който показва, че когато избирателите се реално мотивирани, няма никаква необходимост въвеждане на задължителен вот, за да се осигури високата представителност на избраните власти“, посочи Местан.

Той подчерта, че обособяването на община Сърница е било мечта на поколения, и открои приноса на ДПС. „Тя се реализира, защото на първо място ДПС превърна мечтата на сърничани в своя политическа кауза. Останалите политически сили излъгаха сърничани, че ще вземат решение за обособяване на общината. Това се случи едва през 2014 г. с решителното настояване на ДПС“, заяви Местан. Той отхвърли обвиненията, че партията му е купувала гласове с раздаване на стенни часовници в последния ден от кампанията.

Веднага след това лидерът на движението посочи, че ДПС ще подкрепи ратификацията на споразумението между България и НАТО, с което се изгражда комуникационен център като част от батальон на алианса у нас.

„Любопитно ми е обаче дали вътре в управляващото мнозинство ще се постигне съгласие за ратифициране на този закон. Ако и по тези, толкова естествени на пръв поглед, ангажименти на България като реален член на НАТО управляващото мнозинство се пропука, това вече говори за нещо друго. Какъв е смисълът от тази коалиция, ако ще се пропуква по толкова принципни за България теми“, коментира Местан. Според него членството ни в НАТО не може да се сведе до брошка върху политическия ревер на страната, а предполага поемане на ангажименти срещу сигурността, която сме получаваме.

Подкрепата на ДПС за евроатлантизма като политика на България е безусловна, коментира още Местан. „Такава подкрепа ще оказваме и в управление, и в опозиция. По отношение на евроатлантизма като неотменим принцип – когато се налага, ще сме опозиция и на опозицията. Тази подкрепа е безусловна, защото не е срещу властови позиции. Време е да се откажем от клишето „ДПС във властта“, добави той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране