02.04.2015 | 14:11
ДПС в истерия заради сейфовете на Василев!
Местан сезира Цацаров, банкерът нарушил ГПК

Лидерът на ДПС Лютви Местан е сезирал с писмо главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с престъпление, извършено от Цветан Василев. Самият Местан обяви, че твърденията на банкера за скрита в сейфове информация за престъпления по своята същност и по смисъла на чл. 105 ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс представлява престъпление.

Както вече стана ясно, мажоритарният собственик на КТБ е дал показания пред европейски съдия, които се пазят при нотариуси и ще бъдат отворени, в случай, че той бъде убит. „Обръщаме се към главния прокурор с много настоятелно искане той да предприеме с необходимите действия по компетентност и да потърси отговорност от Цветан Василев за укриване на данни за извършено престъпление“, каза лидерът на ДПС.

Призив към главния прокурор да се намеси вече направи и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Самият Сотир Цацаров обаче даде да се разбере, че няма такива намерения, като още преди три дни коментира:  „Всеки сам решава как да действа. Решил е да действа с такива сюжети, действа с такива сюжети. Ако някой смята, че защитата на една теза е да съобщава, че е оставил някъде едни документи, аз тези романи отдавна съм спрял да ги чета“.

Вчера депутатът от ДПС Делян Пеевски, когото Цветан Василев обвинява, че му е искал безвъзмедно акции от фирми, го призова да отвори сейфовете си с тайни, защото няма от какво да се притеснява. Днес от ДПС запознаха медиите и с второ писмо, този път подписано от Лютви Местан, Делян Пеевски и Йордан Цонев, което е изпратено до председателя на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков. В него се припомня за внесените изменения от тях в Закона за кредитните институции, които уреждат законово правото на назначения синдик на банка, обявена в несъстоятелност, да може да се обърне към международна институция за разследване.

„С това писмо искаме отговор от Миленков – предприел ли е съответните действия по привличане на външна или вътрешна институция за финансово разследване“, каза Местан. Той подчерта, че с КТБ е свързан огромен държавен и публичен интерес и занапред ДПС ще остане на „много твърда позиция за разкриване на цялата истина, независимо какви лица биха били засегнати от нея“.

„Когато се разкрие цялата истина за КТБ, ще си отговорите на въпроса кой съзнателно, наистина добре планирано, продуцира митовете за КТБ и ДПС, за да изгради параван, зад който се крият доста нелицеприятни истини“, каза още той.

И дори спомена за „щедростта на банката по посока на дъщери на политически лидери“, които са получавали „тлъсти месечни хонорари за грандиозни анализи“.  Запитан дали според него трябва да бъде направен опит Цветан Василев да бъде изслушан чрез видеовръзка от парламентарната комисия, която се занимава с казуса „КТБ“, Местан отвърна отрицателно.  Според него самото допускане, че цяла една държава и цял един законодателен орган може да бъде поставен в положение да говори по този начин „с едно лице, от което се търси отговорност за над 4 млрд. лева, е обидно за българската държава“.

„Единственото нещо, което може да направи, е незабавно да дойде в страната и да отговаря пред компетентните органи. Всичко друго е много нагла претенция да се поставиш над правния ред и върховенството на закона“, добави Местан и подчерта, че „този рефлекс е в основата на рухването на банката“.

3 коментара

  1. хах каза:

    А уж ДПС казваше: нямаме нищо общо с КТБ. ХАХАХАААА

  2. аз каза:

    Местан да каже за цесиите на Делянчо с ПИБ.

  3. анонимен каза:

    Има ли нещо случило се в България, по което Местан да не е взел отношение

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране