23.02.2024 | 20:59
ДПС в магнитното поле на Пеевски
Националната конференция ще официализира властта на санкционирания по "Магнитски" депутат в партията, което крие рискове за движението
Капитал

Националната конференция на ДПС ще се проведе тази събота и по настъпилото оглушителното мълчание около форума, както и според депутати от движението, с голяма доза сигурност може да се предположи, че Делян Пеевски ще изпълни политическите си амбиции да официализира властта си в партията, като я оглави. С това вероятно ще се увеличат и надеждите му да излезе от санкционните списъци на САЩ и Великобритания – единственото до момента последствие от натрупването на икономическия му, политически и съдебен капитал.

Мнозина до последно се надяваха, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще спре устрема на Пеевски към лидерския пост, така както го направи преди месец, след като депутатът се самономинира за председател и уверено заяви, че след конференцията партията ще има само един лидер. Това, по всички личи, едва ли ще се случи.

Начело с Пеевски партията ще носи също тежестта на санкционните списъци с всички репутационни последствия за международните й контакти и евентуално логистични затруднения. Превръщането на ДПС в политическа гвардия за решаването на личните проблеми на Пеевски заедно с етническия характер на движението създава нови и много сериозни рискове.

Операцията по туширане на недоволството

„Силите“ на Доган стигнаха само до това да предложи разделянето на властта между двама съпредседатели с надеждата, че изборът и на депутата Джевдет Чакъров ще тушира вътрешнопартийното възмущение на обикновените избиратели на ДПС и на част от изселниците в Турция от перспективата, меко казано, неприемливо „лице“ като Пеевски да ги представлява. Тихият бунт срещу инсталирането му на върха на ДПС стана виден по време на възпоменателния митинг на Тюркян чешма в края на декември, където българските мюсюлмани отбелязват годишнината от мрачните събития по време на т.нар. възродителен процес, поради което мястото се счита за знаково за партията. Тогава представителите на изселническите дружества отказаха да застанат на трибуната заедно с Пеевски, откъдето той произнесе слово в качеството си на единствен претендент за лидерския пост в ДПС. Тази мълчалива съпротива принуди Доган да преосмисли даването на цялата партийна власт в ръцете на Пеевски и дори го накара да признае, че ДПС е на път да се превърне в „корпоративна и платена партийна организация“.

Баланс проформа

Чакъров е дългогодишен депутат и член на ръководството на ДПС и не гравитира около т.нар. бизнес крило в движението (евфемизъм за корупция през търговия с политическо, медийно и съдебно влияние), чийто бос от години е Пеевски, без дори да е партиен член. Номинацията му за съпредседател от Доган очевидно цели да създаде илюзията, че на върха в партията все пак, макар и проформа, ще има някакъв баланс между политическото крило в ДПС и „бизнес“ крилото, особено на фона на тоталното й овладяване от санкционирания по „Магнитски“ депутат. Неговото влияние беше съзнателно и последователно изграждано през последните 15 години под благосклонния поглед на Доган. Поетапно от ръководството на партията и от парламента бяха отстранени всички, които отказаха да приемат водещата роля на Пеевски и хората около него в партията. Тези, които останаха, изпаднаха в пълно подчинение на санкционирания по „Магнитски“ депутат. Едни от страх да не бъдат компрометирани от медийната машина на Пеевски и влиянието му върху силови държавни структури и прокуратурата, други – за да не загубят депутатските си места.

Същото се случи и с областните лидери, които преди всеки парламентарен вот се надпреварват да го номинират за депутат, а след изявлението му, че ще кандидатира за председател, започнаха масово да издигат кандидатурата му в разрез с всякакви уставни правила на партията. В ДПС дори изпаднаха в куриозната ситуация никой да не знае дали Пеевски е станал партиен член и ако е, кога е приет за такъв. Преди по-малко от три години, когато името му влезе в списъка „Магнитски“, бившият председател на ДПС Мустафа Карадайъ се разграничи от него, като заяви, че Пеевски „никога не е бил част от ДПС и никога не е участвал във вземането на политическите решения в партията“.

Недоволството на част от изселниците обаче очевидно притесни и Пеевски, който се опита да „купи“ доверието им, като се втурна да решава проблемите им чрез законодателни промени в парламента. Става въпрос за невъзможността на лежалите в затвора заради протести срещу насилствената смяна на имената да се пенсионират. Тези хора не са много, но са сред учредителите на ДПС в началото на 90-те години, повечето от тях живеят в Турция и макар че през годините Доган успя да ги изолира от партията, техният глас и влияние както сред активистите, така и сред избирателите на движението не е за подценяване.

Страхът от неодобрението им на случващото се в ДПС изглежда голям, защото по неофициална информация им е било казано, че няма да могат да присъстват на националната конференция под предлог, че „няма да има място в залата“, и по тази причина делегатите от Турция ще бъдат определяни от координатора на ДПС за югоизточната ни съседка. А това означава, че делегатите и гостите на форума ще бъдат прецизно селектирани, така че да няма критични гласове в залата.

Другият съпредседател като смокинов лист

Освен да тушира вътрешните напрежения в ДПС от избора на Пеевски, очевидно на Джевдет Чакъров ще се разчита да бъде нещо като смокинов лист за пред европейските партньори на движението от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Той ще трябва да бъде лице на факта, че в европейското политическо семейство ще има партия, чийто съпредседател присъства в санкционните списъци за корупция на два от партньорите им в НАТО. С Пеевски на върха на ДПС партията ще има влияние и в европейски структури, защото евродепутатът от партията Илхан Кючюк е и съпредседател на европейския алианс на либералите. Друг член на ДПС – депутатът Хамид Хамид, пък е зам.-председател на Либералния интернационал, какъвто преди години беше и Чакъров. По ирония централата на организацията се намира в столицата на Великобритания – Лондон, където Пеевски не може да отиде в качеството си на един от лидерите на ДПС, защото няма роуминг – присъствието му в санкционния списък на държавата му забранява да я посещава.

Вероятно Чакъров ще бъде и официалното лице за връзка на партията с Турция заради сложните отношения на Доган и Пеевски с управляващата партия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган през годините. Покрай отстраняването на бившия лидер на ДПС Лютви Местан през 2016 г. Турция наложи забрана на двамата да посещават страната, а в близки до управляващата партия медии Пеевски беше наречен „проруски олигарх“, като се посочваше и че той може да е в основата на вноса на контрабандни цигари в страната, произвеждани от бившия тютюнев холдинг „Булгартабак“, сред чиито собственици беше Пеевски. Констатациите на турските власти тогава бяха, че чрез нелегалния внос на цигари се финансира обявената за терористична организация Кюрдска работническа партия. Това беше описано в официален доклад на турските специални служби до Интерпол.

След избора на Мустафа Карадайъ за лидер на ДПС отношенията на партията с Турция се нормализираха, а неотдавна при посещението си в България турският външен министър Хакан Фидан се срещна поотделно с вече бившия председател в оставка Карадайъ, както и с Пеевски и Чакъров в качеството им на кандидати за съпредседатели на движението, но едва ли от югоизточната ни съседка са във възторг от факта, че Пеевски ще застане начело на ДПС, макар и като съпредседател.

Още една причина да се раздели властта в ДПС

Доган има и още една причина да предложи модела с двамата съпредседатели и тя е свързана конкретно с присъствието на Пеевски в двата санкционни списъка, според които всяка американска и британска банка подлежат на санкции, ако обслужват сметки и финансови операции на санкционирани лица. Което пък автоматично се прехвърля и върху банки, които работят с финансови институции от тези две държави.

С избирането му за съпредседател на ДПС Пеевски става законен представител на политическата партия, а това създава риск за евентуално ограничаване на банковите сметки и финансовите операции през всяка банка, която извършва доларови транзакции. Другояче казано, всяка банка по света, която иска да запази възможността си да работи в доларови експозиции, трябва да се съобразява с американските санкции, коментират юристи пред „Капитал“, като оприличават това като ефекта на доминото. Това важи не само за банковите сметки на санкционираното лице, но и на свързаните с него юридически лица, които могат да се натъкнат на ограничения в гражданския оборот – осуетяване на сделки, разпореждане с финансови средства и др. Банките могат да претърпят огромни финансови и репутационни щети, ако работят със санкционирани по закона „Магнитски“ лица, затова те имат право да отказват трансакции, да закриват сметки, както и да отказват откриването им на основание на закона срещу прането на пари.

Юристите правят аналогия с партия „Българско лято“, на която всички банки в България през 2021 г. изрично или мълчаливо отказаха да открият сметка, защото партията бе санкционирана по закона „Магнитски“ именно заради обвързаността й с Васил Божков. Същевременно първоначалната им сметка е закрита еднолично от банката, в която е била открита. Липсата на банкова сметка стана причина ЦИК да откаже да регистрира партията на Божков за участие в парламентарните избори през ноември 2021 г.

Същевременно някои юристи правят уговорката, че в случая е важно да се направи преценка за начина, по който се вземат решенията, и доколко председателят/съпредседателят пряко или непряко контролира партията. Връзката на Пеевски с ДПС е известна и към един предишен момент, макар и тогава той да не е имал ръководни функции в партията, коментира Боряна Мусева, доцент по международно частно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В този смисъл е важна преценката как е структурирана дейността на партията и дали основните решения в нея се вземат от друг орган, различен от председателя.

При тази ситуация твърде вероятно е с всички финансови въпроси, свързани с партията, да се занимава именно Чакъров.

Моделът със съпредседателите не решава лидерския проблем

Независимо от това какви са причините Доган да раздели властта между двама съпредседатели, този модел изглежда временен и не решава лидерския проблем в ДПС. Още отсега обаче може да се каже, че най-вероятно Пеевски ще продължи да бъде доминиращият фактор в партията. Дори и след като Доган оповести новия модел, по който тя ще се управлява, санкционираният по „Магнитски“ депутат продължи да оповестява еднолично политическите позиции на партията за сметка на продължаващото публично мълчание на Чакъров. Особено показателно беше поведението на Пеевски на националната конференция на младежката организация на ДПС преди две седмици, където той се държеше като единствен лидер на партията – беше посрещнат с аплодисменти в залата, а на почивката делегатите на форума се надпреварваха да се снимат с него. В същото време, умишлено или не, при представянето на гостите на форума, каквито бяха Пеевски, депутати и евродепутати от движението, водещият пропусна името на Чакъров. Според народни представители след конференцията на ДПС Пеевски ще продължи да бъде едноличен председател на парламентарната група, което означава, че отново той ще свежда политическите позиции на ДПС.

До голяма степен дали наистина има паритет на двете крила в движението ще стане ясно от хората, които ще влязат в централния съвет (широкото ръководство) на партията. Според устава на ДПС в него влизат по право депутатите и областните председатели на партията, 77 души, които се предлагат от делегатите на конференцията, и 35, които се предлагат от председателя на партията. В случая ще бъде интересно дали тази квота ще бъде поделена между двамата съпредседатели. Другият показателен избор ще бъде на членове на централното оперативно бюро (тясното ръководство), което се избира от националния съвет, но по предложение на председателя на партията. Досега съставът на този ръководен орган беше смесица от настоящи депутати и представители на по-старото поколение в ДПС като Юнал Лютфи и Емел Етем, но Пеевски беше укрепил позициите си чрез свои хора, които бяха на зампредседателските места и в състава на самото бюро.

Сигурното към момента е, че и формалната власт на депутата в някогашната турска партия ще е много повече. Движението влиза почти изцяло в магнитното поле на Пеевски в опита му той да получи повече гравитация, за да излезе от него.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране