05.01.2024 | 19:11
Двама полицейски началници от Стара Загора са уволнени заради починалия арестант
Калин Стоянов призова полицаите "да са пример за човешко отношение"

Двама от началниците на МВР в Стара Загора – зам-шефът на дирекцията и ръководителят на охранителната полиция ще се разделят с постовете си заради случая с починалия арестант Пламен Пенев. Оставките им са поискани от вътрешния министър Калин Стоянов в петък. Малко преди това в МВР е имало съвещание с всички шефове в системата. Заявено е, че са допуснати пропуски, но в съобщението на МВР не се уточнява какви.

Официално силовото ведомство не казва, че смъртта на Пенев е причинена от полицаите, които са го арестували. Според неофициална информация обаче заключението на аутопсията, направена в Пловдив, е, че мъжът е починал от задушаване, причинено от силен натиск. По данни на БНТ в ареста му са участвали петима служители. Един от тях е държал краката му, а останалите са го притискали към земята, за да го обездвиждат и да му се поставят белезници. Така дишането му е било силно ограничено и той се е задушил. Ден по-рано за неокончателното медицинско заключение съобщи и „Капитал“.

Няма да толерираме никакви прояви на непрофесионално отношение и ще сме безкомпромисни при липсата на управленски контрол„, заявили са Стоянов и главният секретар Живко Коцев в петък.

Двамата уволнени началници не са били на терен по време на случката. Зам.-началникът е замествал шефа на старозагорската дирекция Лазар Христов, който пък е бил в отпуск. Като пряко отговорни за нарушенията по време на задържането се проверяват двама инспектори от Първо и Второ районни управления в града, които са били на място. Те бяха отстранени от работа.

Засега прокуратурата не е съобщавала за повдигнати обвинения.

Пенев почина на 30 декември след гонка с няколко полицейски патрулки в централната част на града. Първоначално МВР отрече служителите да са проявили каквато и да е агресия срещу него. Полицията твърди, че са се отзовали на сигнал, че мъж заплашва деца с нож, а той е отказал да изпълни разпореждане и е побягнал с колата си.

В рамките на само един ден МВР промени коренно позицията си по случая. В четвъртък бе съобщено, че има данни за груби нарушения на служебната дисциплина от страна на двама служители от Стара Загора. Срещу тях са започнали дисциплинарни производства и те са временно отстранени от работа.

Сега ведомството вече говори за коренна промяна на подхода на полицаите на терен към гражданите, за да „пример за човешко отношение“.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране